Miškai vis dar pavojuje  (3)

Dėl kylančios temperatūros ir sausrų daugelyje regionų miškai nyksta dvigubai sparčiau nei prieš 50 metų, pastebi mokslininkai. Aukštesnės temperatūros ir sausrų derinys taip pat sumažino ir miškų gebėjimą absorbuoti anglies dvideginį, dėl kurio „užsilaikymo“ Žemėje daugelio nuomone, dabar ir vyksta globalinis atšilimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų studija taip pat atskleidė, kad retėjantys miškai tampa mažiau atsparūs įvairiems parazitams bei dažniau užsidega.

JAV geologų tyrime išanalizuota kylančios temperatūros poveikiai trijuose regionuose: Ramiojo vandenyno šiaurės vakaruose, Kalifornijoje ir JAV Vakaruose. Šiuose regionuose nuo 1960 iki 2006 metais temperatūra vidutiniškai pakilo .

Nyksta visų rūšių medžiai. Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad miškai vis lėčiau atsikuria.

Nors, kaip rašo „New York Times“, tyrėjams vis dar nėra aišku, ar miškų nykimas padidėjo dėl vis šiltėjančio klimato, ar dėl natūralaus klimato ciklo, tačiau tyrimo autorius profesorius Jerry F. Franklinas dėl to kaltina išimtinai globalinį atšilimą.

„Regioninį atšilimą matome kaip daug didesnio globalinio atšilimo padarinį“, – sako jis. Tyrimo dėmesio centre buvo senesni nei 200 metų miškai, kuriuose klimato poveikis yra labiau akivaizdus. Tyrėjai nesirinko jaunesnių miškų, nes jie nemažai paveikti kitos žmogaus veiklos.

Tačiau ne visi tyrimai nuteikia taip pesimistiškai - kai kurie mokslininkai skelbia ir geras naujienas, teigdami, jog bent jau drėgnieji miškai atauga kiek greičiau nei buvo manoma anksčiau. Žinoma, miškai vis dar labai saugotina vertybė, tačiau nereiktų pasiduoti panikai - natūralios gamtos išsaugojimo darbai gal ir lėtai, tačiau vyksta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: