Kas stabdo žvaigždėdarą galaktikose?  (0)

Jeilio universiteto (JAV) mokslininkai nustatė, kad galaktikose aktyvus žvaigždėdaros procesas baigiasi gerokai anksčiau, nei jų centruose esančios supermasyvios juodosios skylės pasiekia savo galios viršūnę. Taigi, ne aktyvūs galaktikų branduoliai sustabdo žvaigždėdaros procesą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol astronomai manė, kad daugelyje masyvių jaunų galaktikų aktyvus žvaigždėdaros procesas baigiasi tuomet, kai jų centruose esančių juodųjų skylių masės tiek išauga, kad galaktikos branduolys tampa aktyvus (AGB – angl. AGN - active galactic nuclei). Buvo galvojama, kad AGB, maitinamas į jį krentančios aplinkinės medžiagos, išspinduliuoja milžiniškus energijos kiekius ir tiek įkaitina aplinkinę terpę, kad naujos žvaigždės tiesiog nebegali kondensuotis.

Tačiau naujasis tyrimas parodė, kad žvaigždėdara sustoja gerokai prieš tai, kai AGB pasiekia didžiausią šviesumą, dydį ir aktyvumą. Norėdami susidaryti išsamų vaizdą, mokslininkai išanalizavo 177 galaktikų skaitmenines nuotraukas, gautas dviem kosminiais teleskopais. Tarp tyrinėtų galaktikų buvo ir tokios, kurių AGB buvo nematomi dėl juos užstojančių dulkių ir dujų debesų, ir tokių, kurių AGB buvo puikiai matomi iš Žemės.

Atėmę šviesą, ateinančią iš pačių AGB, Jeilio mokslininkai aptiko, kad galaktikose su aktyviais branduoliais aktyvus žvaigždėdaros procesas sustojo kelis šimtus milijonų metų anksčiau. „Svarbiausias rezultatas yra tai, kad galaktikos, kuriose tebevyksta žvaigždėdara, neturi aktyvių branduolių“, - sako tyrimui vadovavusi Jeilio astronomijos ir astrofizikos centro direktorė Megė Ury (C. Megan Urry). „Tai rodo, jog AGB nesužimba dar ilgai po to, kai sustoja žvaigždėdara“, - tęsia ji.

„Mums pirmą kartą pavyko nustatyti realią pauzę tarp žvaigždėdaros pabaigos ir šviesių AGB įsižiebimo“, - sako žurnale „Astrophysical Journal Letters“ skelbiamo darbo, pirmasis autorius Kevinas Šavinskis (Kevin Schawinski). Pasak jo, tikroji priežastis dėl kurios sustoja žvaigždėdara, dar nelabai aiški. „Galbūt kalta yra ankstesnė, mažo šviesumo AGB fazė“, - sakė jis. „Kaip ten bebūtų, šis tyrimas parodė, kad žvaigždėdaros stabdymo mechanizmas nėra toks jau paprastas, kaip manyta“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)