Vilniuje susitiks naujus DNR tyrimų įrankius kuriantys mokslininkai  (3)

Sausio 29–30 d. Vilniuje susitiks Europos Sąjungos šalių mokslininkai, kuriantys naujus DNR tyrimų įrankius. Į Lietuvą atvyksta biotechnologijos specialistai iš Ispanijos nacionalinio vėžio tyrimų centro, Genomo nustatymo centro (Ispanija) ir Prancūzijos bendrovės. Mūsų šaliai atstovaus biotechnologijų bendrovė „Fermentas“. Visi šie mokslininkai dalyvauja tarptautiniame projekte „Megatools“, kurio tikslas – sukurti naujus, ilgas DNR sekas atpažįstančius fermentus (meganukleazes).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak „Fermento“ mokslo direktoriaus profesoriaus Arvydo Janulaičio, į Vilnių atvykstantys mokslininkai kuria naujos kartos, vadinamosios post-genominės eros, tyrimų įrankius. „Nustačius genų seką gyvuose organizmuose, mokslas susidūrė su nauju iššūkiu. Dabar reikia išsiaiškinti kiekvieno geno funkcijas ląstelėse, o tam reikalingi ir nauji tyrimų įrankiai“, – sakė prof. A. Janulaitis.

„Fermentas“ dalyvauti projekte buvo pakviestas dėl išskirtinės kompetencijos tiriant restrikcijos endonukleazes. „Fermento“ direktoriaus pavaduotojo eksperimentinei plėtrai Juliaus Gagilo teigimu, Ispanijos ir Prancūzijos mokslininkai, pasitelkę baltymų inžineriją, jau sukūrė daugiau kaip 100 naujų unikalių meganukleazių, kurios gali atpažinti skirtinguose genuose esančias DNR sekas. „Svarbiausios meganukleazės buvo perduotos mums, ir būtent Lietuvos laboratorijose jos buvo išgrynintos. Dabar mūsų mokslininkai tiria jų savybes“, – teigė projektui „Fermente“ vadovaujantis J. Gagilas.

Pasak J. Gagilo, projekto metu sukurtais įrankiais bus galima tirti kiekvieną geną. Kurdami norimą DNR seką atpažįstančias meganukleazes, Ispanijos mokslininkai pakeitimus baltymo molekulėse apskaičiuoja sudėtingomis kompiuterinėmis programomis. Mokslininkai taip pat nustato naujų meganukleazių molekulines struktūras ir patikrina jų veikimą modelinėse sistemose.

Į „Megatools“ projektą „Fermentas“ įsijungė 2007 m. Bendra mokslinio projekto vertė yra 3,4 mln. eurų, iš jų 1,9 mln. eurų paramą skyrė Europos Sąjunga. Projektą planuojama pabaigti šių metų lapkritį. Projekto metu įgytą patirtį bei žinias „Fermentas“ panaudos naujų produktų kūrimui.

„Fermento“ produktai yra eksportuojami į 70 pasaulio šalių, visi jie sukurti ir gaminami bendrovėje. Bendrovės Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centre dirba 84 darbuotojai, šiuo metu jie dalyvauja 2 tarptautiniuose moksliniuose projektuose. 30 proc. visų pasaulyje žinomų restrikcijos endonukleazių buvo atrasta „Fermente“. 2006 m. bendrovės mokslininkai pirmieji pasaulyje pradėjo gaminti unikalias greitam DNR karpymui skirtas restrikcijos endonukleazes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)