Vandens valymo naujovės Vašingtone baigėsi tragedija  (8)

Vašingtone vaikų kraujyje nustatyta pastebimai išaugusi švino koncentracija. To priežastis – prieš 7 metus pradėtas vandens valymo eksperimentas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš septynerius metus Vašingtono miestas nusprendė vandenį valyti ne įprastu chloro, o alternatyviu chlorominacijos (ang. chloromination) būdu. Šiuo būdu buvo siekiama sumažinti kancerogenų kiekį, kuris susidaro geriamą vandenį filtruojant chloru. Manyta, kad ši sistema puikiai veikia.

Tačiau nenumatyta šio naujo būdo dezinfekuoti vandenį pasekme tapo į geriamą vandenį išskiriami didžiuliai švino kiekiai.

Dėl to Vašingtone prasidėjo „švino krizė“. Ji truko kelerius metus, kol vandentiekio inžinieriai suabejojo chlorominacijos metodo nauda. Nors vietos sveikatos apsaugos pareigūnai teigė jokios žalos amerikiečių sveikatai neužfiksavę, tačiau nacionalinio vaikų medicinos centro darbuotojai teigė priešingai.

Tyrimas, kurio rezultatai buvo paskelbti vietos laikraštyje „Washington Post“ bei mokslo žurnale „Environmental Science & Technology“, aiškiai parodo, kad didėjant švino kiekiui vandenyje, didėja ir švino koncentracija geriančiojo kraujyje, ypač vaikų.

Turint galvoje, kad švinas yra ypač pavojingas besivystančiai nervų sistemai (dažnai sumažėja intelekto kooficientas), publikuota studija jau tapo skandalinga.

Virginijos universiteto mokslininkas Marcas Edwardas, ištyręs tada buvusius iki 16 mėnesių amžiaus (būtent šio amžiaus vaikams yra didžiausia grėsmė apsinuodyti švinu) kūdikių kraują, teigia, kad 2001 m., įvedus naują vandens valymo sistemą, švino kiekis per pirmą pusmetį padidėjo net 9,6 karto.

Anksčiau tokio amžiaus vaikų kraujyje švino kiekis buvo vidutiniškai apie 0,5 proc. (10 mikrogramų litre). Dabar šis skaičius siekia beveik 5 proc.

Mokslininkai skaičiuoja, kad tokia švino koncentracija galėtų „numušti“ 4-7 intelekto koeficiento (IQ) taškus.

Vankuveryje įsikurusio Simono Fraserio universiteto pediatras Bruce`as Lanphearas teigia, kad šie skaičiai yra esminiai ir pražūtingi.

„5 IQ taškų praradimas JAV mastu reikštų, kad dar 3,5 mln. vaikų taptų protiškai atsilikę“, – apie švino poveikį nacionaliniu mastu kalbėjo B. Lanphearas. Todėl, to teigimu, šį vandentiekio inžinierių neapsižiūrėjimą, reikia vertinti kaip nusikaltimą prieš vaikus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)