Keistas asteroidas persekioja Žemę  (30)

Šį mėnesį atrastas artimas Žemei asteroidas 2009 BD pasirodo turi beveik tą pačią orbitą, kaip ir Žemė ir artimiausius keletą metų bus dar vienas mažutis mūsų planetos palydovas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asteroidas buvo atrastas vadinamojoje Maunt Lemono (JAV, Arizona) apžvalgos programoje sausio 16 d. Tai nedidelis, vos 10 m spindulio asteroidas, šiuo metu esantis apie 600000 km (apie pusantro karto toliau nei Mėnulis) nuo Žemės. Kosminiais mastais, tai labai artimas nuotolis.

Apskaičiavę jo orbitą, astronomai įsitikino, kad ji gana neįprasta. Tai vadinamasis ko-orbitinis asteroidas, t. y. jo kelias aplink Saulę erdvėje beveik sutampa su Žemės keliu. Beveik, tačiau ne visai. Iš tikro, 2009 BD orbitos didysis pusašis (1.007 astronominio vieneto) šiek tiek didesnis nei Žemės (1.0 av). Be to, jo orbita šiek tiek labiau ištęsta, taigi nors didžiąją laiko dalį asteroidas yra toliau nuo Saulės nei Žemė, kartais jis atsiduria truputėlį arčiau.

Artėjant prie Saulės, jo greitis padidėja, ir jis prisiveja ir net pralenkia Žemę, tolstant, atvirkščiai, jo greitis mažėja, ir jau Žemė prisiveja 2009 BD. Sekantį kartą Žemė jį prisivys šių metų spalio mėnesį, tiesa, tuomet jis turėtų būti kiek toliau nei dabar. Sekančių metų viduryje jis vėl suartės su Žeme, ir toks mūsų planetos persekiojimas gali tęstis net keletą metų.

Apskaičiuoti tokio asteroido orbitą ilgesniam laikui nepaprastai sunku, kadangi dėl Žemės gravitacinio poveikio ji yra labai nestabili. Galimas dalykas, kad po kelių ar keliolikos metų asteroidas galiausiai įsirėš į Žemę arba Mėnulį arba taip pakeis savo orbitą, kad negrįžtamai nutols. Tokio smūgio pasekmė prilygtų nedidelės atominės bombos sprogimui, priklausomai nuo to, kokia yra asteroido sudėtis ir kokiu greičiu jis susidurtų su Žeme. Todėl nors dabar rimtesnio pavojaus Žemei jis nekelia, artimiausius metus astronomai atidžiai seks naujojo Žemės palydovo orbitą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(10)
(-10)

Komentarai (30)