Europos Komisija imasi gelbėti ryklius ir rajas  (0)

Europos Komisija ketvirtadienį patvirtino pirmąjį ES veiksmų planą, skirtą ryklių ir rajų ištekliams išsaugoti bei valdyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo planu tikimasi padėti „atkurti pavojuje esančius ryklių išteklius ir nustatyti tausojančios ryklių žvejybos valdymo gaires“.

Plane taip pat numatytos priemonės, kuriomis galima gauti daugiau mokslinės informacijos apie ryklių išteklius ir ryklių žvejybą.

Šios priemonės bus taikomos visuose – ES priklausančiuose ir nepriklausančiuose – vandenyse, kuriuose žvejoja ES laivynas.

Už jūrų reikalus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys Joe Borgas aiškina, jog „ryklių ištekliai labai greitai išžvejojami. Jų skaičiaus mažėjimas gali turėti labai rimtų pasekmių ne tik patiems rykliams, bet ir jūrų ekosistemoms bei žvejams“.

„Todėl šiandien mes nustatėme veiksmų planą, kuriuo siekiama, kad ryklių žvejyba būtų valdoma laikantis didesnio atsargumo principo ir kad būtų remiami svarbūs moksliniai tyrimai, kurių vis dar trūksta norint galutinai išsiaiškinti, kokį vaidmenį rykliai atlieka mūsų vandenynuose ir kokios įtakos rykliams gali turėti žvejyba“, – aiškino jis.

Planas taikomas visoms kremzlinėms žuvims – ne tik rykliams, bet ir rombinėms rajoms bei chimeroms – kurių iš viso yra daugiau nei 1 tūkst. rūšių.

Jų aptinkama visame pasaulyje, ypač Atlanto vandenyno šiaurinėje dalyje, kur sužvejojama daugiau kaip 50 proc. viso ES laivų sužvejojamų ryklių kiekio.

Nuo XX amžiaus devintojo dešimtmečio vidurio sužvejojamų ryklių kiekis sparčiai didėjo, nes augo ryklių produktų (ypač pelekų) paklausa.

Tačiau ryklių ištekliai yra labai greitai išžvejojami, nes rykliams būdingas ilgaamžiškumas, vėlyva lytinė branda, ilgas gestacijos laikotarpis ir mažas vaisingumas.

Tarptautinė gamtos išsaugojimo sąjunga neseniai atliko tyrimą, iš kurio rezultatų galima spręsti, kad šiuo metu net trečdalis ES vandenyse sužvejojamų ryklių rūšių gali būti žvejojamos pernelyg intensyviai.

Nors šie ištekliai yra labai greitai išžvejojami, o ES laivynui jie tampa vis svarbesni, ryklių žvejyba ES iki šiol buvo valdoma nesistemingai.

Pastaraisiais metais Komisija pripažino, kad kai kurių ryklių išteklių būklė kelia nerimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: