Sukurtas naujas vaistas nuo maliarijos  (0)

Monašo universiteto (Monash University) mokslininkai, bendradarbiaudami su Sidnėjaus technologijos universitetu padarė naujų atradimų, kurie padės gydyti maliariją. Maliarija kas 30 sekundžių nusineša vieno vaiko gyvybę, o per metus nuo šio ligos miršta apie 1 milijonas žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maliariją sukelia parazitas Plasmodium, kurį platina uodai. Patekęs į žmogaus kraują, parazitas ima daugintis kepenyse ir raudonuosiuose kraujo kūneliuose. Maliarijos simptomai: karščiavimas, galvos skausmas vėmimas, atsiranda praėjus maždaug 10-15 dienų po uodo įkandimo. Negydoma liga tampa pavojinga gyvybei, nes sutrinka kraujo apytaka. Daugelyje pasaulio regionų maliarijos parazitai tapo atsparūs vaistams nuo šio susirgimo.

Funkcinės-Struktūrinės mikrobų genomikos centre dirbantiems mokslininkams pavyko inaktyvuoti galutines maliarijos parazito virškinamojo trakto dalis, taip priverčiant parazitą badauti ir galiausiai mirti. Monašo universiteto profesorius Whisstockas mano, kad tai yra mokslinis naujo tipo vaistų nuo maliarijos pagrindas. „Apie 40 proc. pasaulio gyventojų rizikuoja užsikrėsti maliarija. Dar anksti kalbėti apie šio atradimo praktinį pritaikymą, bet jo dėka kada nors galėsime suteikti gydymą 2,5 milijardų žmonių. Malirijos atsparumas vaistams yra opiausia problema, tai reiškia, kad būtina kurti vis naujus medikamentus,“ sakė profesorius.

Savo atradimus mokslininkai išspausdino prestižiniame žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences U.S.A.“. Pagrindinė straipsnio autorė mokslų daktarė Sheena McGowan sakė, kad atradimai patvirtina koncepciją. „Mes chemiškai įrodėme savo idėją, kad maliarijos parazitus galima priversti badauti. Užtenka vienintelio užsikrėtusio uodo įkandimo ir maliarijos parazitas atsidurs žmogaus kraujyje. Kraujo tėkmėje parazitas skaldo kraujo baltymus ir taip maitinasi. Pirmoji virškinimo stadija vyksta specialioje parazito virškinamojo trakto dalyje – virškinamojoje vakuolėje, ją galim alyginti su skrandžiu. Tačiau mes tyrinėjome parazitui gyvybiškai svarbų fermentą (vadinamą PfA-M1), kuris aptinkamas toliau virškinamajame trakte, todėl jį lengviau paveikti vaistais,“ sakė S.McGowan.

Monasho universitetas ir anksčiau daug prisidėjo prie naujų vaistų nuo maliarijos kūrimo. Naujasis vaistas nuo maliarijos, kurio vienos dozės užtektų išgydyti ligai, jau dabar yra tikrinamas pirmosios pakopos ligonių tyrimuose, talkininkaujant kompanijai Medicines for Malaria Venture iš Ženevos, Šveicarijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: