JAV kitą dešimtmetį bus galima iššifruoti kiekvieno naujagimio DNR kodą  (10)

Po 10 metų JAV galėtų būti iššifruojamas kiekvieno naujagimio genetinis kodas. Tai leistų iškart nustatyti vaiko polinkį susirgti diabetu, širdies ar kitomis ligomis ir padėtų išvengti jas sukeliančių sąlygų, teigia pirmaujančios šalyje genetinių tyrimų bendrovės „Illumina“ vadovas Jay‘us Flatley‘us.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak dienraščio „Daily Mail“, jis pranašauja tikrą revoliuciją medicinoje, kai techniškai bus įmanoma iššifruoti kiekvieno naujagimio DNR. Pristabdyti ją galėtų tik socialinio ir teisinio pobūdžio problemos, mano „Illumina“ prezidentas.

Taip pat būgštaujama, kad nemažai žmonių privatumo sumetimais neleis naudoti genetinės medžiagos, nenorėdami, jog informacijos apie „netinkamus genus“ prieš juos negalėtų panaudoti darbdaviai ar draudimo bendrovės.

Sparčiai mažėjanti genetinių tyrimų kaina visų naujagimių DNR iššifravimo perspektyvą paverčia visiškai realia, pastebi dienraštis. Šiuo metu D. Britanijoje už 700 svarų galima gauti savo DNR įrašą, kuriame identifikuotos apytikriai du milijonai iš šešių milijardų DNR raidžių. Visą genomo įrašą galima gauti už 70 tūkst. svarų ir tyrimų kaštai vis mažėja.

Per artimiausius 2 metus „Illumina“ planuoja pradėti teikti pigias genomo iškodavimo paslaugas ir jau dabar ieško klientų, sutinkančių už tai sumokėti nuo 10 iki 20 tūkstančių JAV dolerių (7–14 tūkst. svarų). Mažėjant tyrimų kainai bendrovės vadovas prognozuoja, kad po 10 metų bus sudarytos visos techninės ir ekonominės galimybės iššifruoti kiekvieno šalyje gimusio kūdikio DNR.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)