Netikėtas atradimas privers koreguoti klimato modelius  (2)

La Palmoje esančiu W. Herschelio teleskopu egzoplanetų ieškantys Hertfordšyro universiteto (D. Britanija) astronomai, naudodami savo sukonstruotą „Planet Pol“ poliarimetrą, netikėtai nustatė, kad matavimo rezultatų tikslumą lėmė keistai erdvėje orientuotos dulkės, praneša „Physorg.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad stebėjimų rezultatams poveikį turėjo dulkės, jų nenustebino. Iš palydovinių nuotraukų duomenų ir dulkų dalelių judėjimo modeliavimo buvo galima spręsti, kad jos į atmosferą pateko iš Sacharos ir Sahelio. Tačiau mokslininkams netikėtas pasirodė dulkių „elgesys“. Buvo įprasta manyti, kad atmosferoje esančių aerozolių, taip pat ir mineralinės kilmės dulkių, erdvinė orientacija yra atsitiktinė. Tuo tarpu „Planet Pol“ užfiksuotas dulkių sukeltas šviesos poliarizavimo efektas buvo įmanomas vien tik dėl vertikalios jų dalelių orientacijos.

Dar daugiau: mokslininkų manymu elektros laukai, kurie veikiausiai sukelia tokį fenomeną, gali būti susiję su dulkių pernešimu itin dideliais atstumais. Būtent tai pirmą kartą gali paaiškinti, kodėl didelės Sacharos dulkių dalelės, užuot gerokai anksčiau nusėdusios ant žemės, atmosfera atkeliauja net iki Britų salų.

Mokslininkų teigimu jų atradimas gali priversti keisti klimato modelius, nes atmosferoje esančios dulkės yra svarbus neapibrėžtumo, kurio siekiama išvengti kuriant klimato kaitos modelius, šaltinis. „Jei bus įrodyta, kad dulkes atmosferoje veikia elektros laukai, remiantis naujais duomenimis veikiausiai teks perdaryti egzistuojančius klimato modelius, kad jie išliktų tikslūs“, - sakė Hertfordšyro universiteto Atmosferos tyrimų centro mokslininkas Josephas Ulanowskis.

Pasak „Physorg.com“, klimato modeliai yra ypatingai sudėtingi, juose atsižvelgiama į daugybę veiksnių, todėl britų mokslininkų atrasto dulkių erdvinės orientacijos fenomeno įtaka turės būti įvertinta papildomais tyrimais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (2)