Vatikanas: Darvino evoliucijos teorija suderinama su krikščionybe  (94)

Vatikanas pareiškė, kad Charleso Darvino evoliucijos teorija neturi būti atmesta, nes ji suderinama su krikščioniškąja pasaulio sukūrimo teorija, rašo „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arkivyskupas Gianfranco Ravasi, Popiežiškosios kultūros tarybos vadovas, pasakė, kad nors anksčiau Bažnyčia buvo nusistačiusi prieš Darvino teoriją, vis dėlto tenka pripažinti, jog evoliucijos idėja sutinkama dar Šv. Augustino ir Tomo Akviniečio raštuose.

Popiežiškojo Santa Croce universiteto, įsikūrusio Romoje, teologijos profesorius tėvas Giuseppe Tanzella-Nitti, pridūrė, kad IV amžiaus teologas Šv. Augustinas „niekada negirdėjo termino „evoliucija“, tačiau žinojo, kad didelės žuvys ryja mažesnes žuvis, o gyvybės formos laikui bėgant kinta.“ Tomas Akvinietis panašius pastebėjimus užrašė viduramžiais.

Prieš popiežiaus remiamą konferenciją, skirtą Ch. Darvino veikalo „Rūšių evoliucija“ 150-osioms metinėms, kuri įvyks kitą mėnesį, Vatikanas taip pat ketina sumenkinti „protingojo plano“ idėją, teigiančią, jog už gyvenimo prieštaringumą atsakinga „aukštesnioji jėga“.

Popiežiškajame Grigaliaus universitete vyksiančioje konferencijoje „protingasis planas“ bus aptariamas kaip „kultūros fenomenas“, o ne kaip mokslinio ar teologinio pobūdžio ginčijamas klausimas.

Monsinjoras G. Ravasi pareiškė, kad Romos katalikų bažnyčia niekada oficialiai nepasmerkė Darvino teorijų ir kaip pavyzdį pateikė popiežiaus Pijaus XII pasisakymą prieš 50 metų, kai Darvino evoliucijos teorija buvo apibūdinta kaip pagrįstas mokslinis požiūris į žmonijos vystymąsi.

Marcas Leclercas, kuris popiežiškajame Grigaliaus universitete dėsto filosofiją, pareiškė, jog artėjant 200-osioms Ch. Darvino gimimo metinėms, Bažnyčiai atėjo laikas tiksliai ir objektyviai įvertinti jo teorijas.

Profesorius M. Leclercas teigia, kad labai daug Ch. Darvino oponentų, ypač kreacionistai, klaidingai mano, jog jo teorijos visiškai nesuderinamos su krikščioniškosios realybės vizija.

Nors galima pareikšti, jog teologų nuomonė mokslo klausimais niekam neįdomi, visgi vienareikšmiškai taip teigti negalima - didelei visuomenės daliai religija vis dar vaidina nemažą pasamoninę įtaką. Tai ypač gerai matosi aršiose diskusijose dėl biomedicininių tyrimų - ginčuose susipina mokslo, religijos ir moralės normos į vientisą ir sunkiai išnarpliojamą mazgą. Tad tokios mokslo teorijos, kurios išauga iš vienos ar kelių mokslo sričių ir apima netgi teologinius ginčus, daugiau ar mažiau turi būti žinomos visoje visuomenėje.

Šia proga primename, jog rytoj, vasario 12 d., bus galima pasiklausyti Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto zoologijos katedros vedėjo prof. habil.dr. Rimantas Rakauskas vedamos paskaitos „Darvinizmas - velnio sėkla ar geniali teorija?“. Vien dėl bendro išprūsimo ir platesnio požiūrio, kviečiame nepraleisti progos pasiklausyti vieno iš geriausių Lietuvoje evoliucijos žinovo minčių, tuo labiau, jog paskaita vyks nemokamai ir bus pakankamai plačiai prieinama - profesorius ją skaitys Kauno Botanikos sodo rūmų salėje (E. Žilibero 6) 11 val, o tuo pačiu metu ją bus galima stebėti ir tiesioginėje vaizdo konferencijoje:

  • Vilniuje, Trakų 1, Vilniaus Gedimino technikos universiteto nuotolinių studijų centras. Įėjimas iš Pylimo gatvės pusės, pro šonines duris, IV aukštas.
  • Šiauliuose, P.Višinskio 25-316 - Šiaulių universiteto nuotolinių studijų centras.
  • Klaipėdoje, H.Manto 84 - tai Klaipėdos universiteto nuotolinių studijų klasė.
  • Kaune, K.Donelaičio 52-314, VDU distancinių studijų centras
  • Tiesioginę paskaitos transliaciją bus galima žiureti vdu naujienu portale www.viduje.lt  
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(6)
(-5)

Komentarai (94)