Rusijoje veisiamos moterų pieną duodančios genetiškai pakeistos ožkos  (21)

Rusijos mokslininkai vykdo eksperimentus siekdami išvesti žmogaus pieną duodančias genetiškai pakeistas ožkas, praneša „Daily Mail“. Jų teigimu toks pasiekimas leistų užtikrinti, kad visi kūdikiai, kurių motinos negali jų žindyti, galėtų naudotis visais žmogaus pieno pranašumais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjų teigimu eksperimentai taip pat turėtų padėti sukurti vaistus, išnaudojančius antibiotines moterų piene esančio baltymo laktoferino savybes.

Genetiniai eksperimentai su ožkomis buvo pradėti po to, kai Rusijos ir Baltarusijos mokslininkų grupė atliko laboratorinių pelių, kurioms buvo įsodinti žmogaus genai, tyrimus. Po to, kai pelių patinams buvo implantuoti žmogaus genai, jų palikuonės pradėjo gaminti „stebinantį“ kiekį laktoferino – 160 gramų viename pieno litre. Tada mokslininkai nusprendė imtis eksperimentų su ožkomis, kad būtų galima gauti dar didesnį laktoferino kiekį.

Pasak dienraščio, šiuo metu viename ūkyje šalia Maskvos auginama 90 ožkų patelių, kurios buvo atsivestos naudojant genetiškai pakeistus ožius. Mokslininkai tikisi, kad ožkoms subrendus iš jų bus galima gauti pieno, kuriame laktoferino bus dar daugiau, nei moterų piene.

„Šia programa siekiama pradėti gaminti pieną su žmogaus baltymais ir jo pagrindu kurti naujus vaistus“, – sakė Baltarusijos Mokslų akademijos atstovas daktaras Piotras Vitsiazas, rašo „Daily Mail“. Jam antrina Rusijos Mokslų akademijos Transgeniniame banke dirbantis Igoris Goldmanas: pasak jo, žmogaus laktoferinas yra natūralus antibiotikas, saugantis kūdikius, kurie dar neturi išvystytos nuosavos imuninės sistemos.

I. Goldmanas pabrėžė, kad šiuo atveju genetiškai pakeistas pienas yra vaistas, o ne maistas.

„Aš asmeniškai esu susirūpinęs dėl genetiškai pakeistų maisto produktų. Niekad negali žinoti, kaip jie gali paveikti jūsų organizmą. Tačiau vaistai – kas kita. Nėra kito būdo šiam baltymui sukurti. Išgauti jį iš žmogaus ląstelių yra per brangu, o pramoniniu mastu – išvis neįmanoma. Šiuo būdu gaunamas baltymas – pats geriausias Dievo sukurtas vaistas. Tai natūralus dalykas, kuris jau yra žmogaus organizme. Jis nesukelia jokių alergijų, neturi jokių šalutinių efektų“, - sakė mokslininkas.

Pasak I. Goldmano, transgeninį pieną galėtų gerti ne tik vaikai, bet ir suaugusieji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: