Elektromagnetinio spinduliavimo poveikis sveikatai - ar verta nerimauti?  (5)

Dažnai galima išgirsti nuogąstavimų, kad stiprūs elektromagnetinio spinduliavimo šaltiniai didina riziką susirgti vėžiu. Grupė Šveicarijos mokslininkų nusprendė dar kartą paneigti tokias, jų teigimu, niekuo nepagrįstas spėliones, rašo dienraštis Lietuvos žinios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukštos įtampos laidai, mobiliojo ryšio antenos, televizijos ir radijo siųstuvai bei įvairūs buitiniai prietaisai - visi jie kuria vadinamąjį elektromagnetinį smogą. Šveicarijos vėžio lyga nusprendė per savo metinį susirinkimą aptarti klausimą, ar elektromagnetinis spinduliavimas, supantis kone kiekvieną išsivysčiusių pasaulio šalių gyventoją, tikrai didina riziką susirgti vėžiu. Diskusijos rezultatai, bent jau kol kas, skamba raminamai.

Geriau negu „makdonaldas“

„Kalbant apie mano vaikus ir vaikaičius, man būtų ramiau, jeigu būtų uždraustas „McDonald's““, - teigė vėžinių ligų tyrėjas Franco Cavalli. - Greitas maistas yra neabejotinai pavojingesnis negu pokalbiai mobiliuoju telefonu."

F.Cavalli yra vienas svarbiausių Šveicarijos onkologinių ligų ekspertų. Jis pripažįsta, kad šiuo metu iš esmės neįmanoma patvirtinti arba paneigti, jog elektromagnetiniai laukai skatina auglių formavimąsi ar kaip kitaip neigiamai veikia žmonių sveikatą. F.Cavalli teigimu, Šveicarijoje galiojantys teisės aktai, ribojantys elektroninį smogą kuriančių prietaisų naudojimą, esą ir taip yra gana griežti, o mokslinio pagrindo juos dar labiau sugriežtinti nėra.

Martinas Roosli, Bazelio universiteto visuomeninės ir preventyvinės medicinos instituto profesorius, pripažįsta, jog ši tyrimų sritis iki šiol susiduria su dideliais sunkumais.

„Ilgalaikio technikos poveikio tyrimai visada šiek tiek atsilieka. Kai prireikia ištirti, koks poveikis atsiranda per dešimt ar daugiau metų, kyla problema, kur rasti tiek žmonių, kurie visą tą laiką būtų veikiami spinduliuotės“, - sakė M.Roosli.

Grasino netgi Vatikanui

Nepaisant raminamų mokslininkų žodžių, visuomenėje dažnai kyla pasipiktinimo, netgi panikos banga, kai žmonių kaimynystėje imama statyti naujas mobiliojo ryšio antenas ar aukštos įtampos linijų stulpus.

Neregėtą tarptautinį ažiotažą prieš aštuonerius metus sukėlė ginčai dėl stipriausio pasaulyje trumpųjų bangų transliuotojo - Vatikano radijo. Italijos aplinkos ministras tąkart netgi grasino popiežiui, jog Vatikanui bus išjungta elektra, nes jo naudojami siųstuvai esą yra atsakingi dėl padidėjusio susirgimų vėžiu skaičiaus bei daugybės užfiksuotų vaikų leukemijos atvejų.

„Nėra jokių sąsajų tarp radijo siųstuvų stiprumo ir rizikos, kad vaikas susirgs kraujo vėžiu“, - iki šiol nedvejodamas teigia Kopenhagos vėžinės epidemiologijos instituto darbuotojas Joachimas Schuetzas.

Jis remiasi daugeliu epidemiologinių studijų, kurios bandė nustatyti ryšį tarp vaikų susirgimų ir jų aplinkoje esančių rizikos veiksnių. Štai 2008 metais Vokietijos mobiliojo ryšio tyrimų programa paskelbė tyrimo rezultatus, kurie parodė, kad 2 tūkst. vaikų, kurie nuo 1984 metų šioje šalyje buvo susirgę leukemija, patyrė ne ką didesnę elektromagnetinę spinduliuotę negu 6 tūkst. tirtų sveikų vaikų.

„Individualus kiekvieno iš 8 tūkst. vaikų aplinkos įvertinimas, 20 metų trukę stebėjimai bei išskirtinis dėmesys 24 stipriausiems siųstuvams iš esmės paneigė pavienius nerimą keliančius atradimus, padarytus ankstesnių tyrimų“, - teigiama tyrėjų išvadose.

Viskam yra ribos

Stambūs tyrimai, skirti nustatyti ryšiui tarp mobiliosios telefonijos ir smegenų auglių radimosi, kol kas taip pat neduoda pagrindo nerimauti. Tiesa, viskam yra ribos.

„Tai tikrai nėra problema, jeigu vaikai retkarčiais pasinaudoja mobiliuoju telefonu. Jeigu jie kasdien kalbėtų po keturias valandas, pasakyčiau jiems, kad geriau tai darytų fiksuoto ryšio telefonu“, - sakė M.Roosli.

Gydytojai dažnai praneša apie pacientus, kurie skundžiasi dėl galvos skausmų, sutrikusio miego ar kitų negalavimų, dėl visko kaltindami elektroninį smogą.

„Neabejotina, jog svarbiausias šiuo atveju yra subjektyvus įsitikinimas, - sakė M.Roosli. - Tačiau gali būti ir taip, kad dalį negalavimų tikrai sukelia spinduliuotė. Vis dar išlieka nemažai atvirų klausimų. Todėl, jeigu tik yra tokia galimybė, patartina kuo mažiau laiko praleisti šalia stiprių spinduliavimo šaltinių“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(1)
(1)
(0)

Komentarai (5)