NASA ruošiasi paleisti orbitinį teleskopą „Kepler“  (10)

NASA pradėjo ruoštis kosminio teleskopo „Kepler“ paleidimui – tikimasi, jog tai bus didelis žingsnis į priekį Paukščio Tako galaktikoje ieškant į Žemę panašių planetų. Dabartinėmis mokslo žiniomis, tik panašiose į mūsų gimtąją planetą, gali susiformuoti gyvybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Planetų, nepriklausančių Saulės sistemai ir dar kitaip vadinamų egzoplanetų, mokslininkai suranda ir su antžeminiais teleskopais. Bėda ta, jog jos dažniausiai priklauso dujinių gigantų klasei. Ir visai ne todėl, kad neegzistuoja Žemės tipo planetos – problema, kaip jas pastebėti. Planeta nespinduliuoja šviesos, o tik silpnai atspindi gimtosios žvaigždės šviesą – panašiai kaip Mėnulis. Tačiau tokio spindesio nepakanka astronominiams stebėjimams.

Tad kol kas efektyviausias egzoplanetų aptikimo metodas – stebėjimas, kuomet planeta praskrenda tarp gimtosios žvaigždės ir Žemės – trumpą laiką sumažėja žvaigždės spindėjimo intensyvumas, pagal kurį astronomai nustato planetos parametrus. Tačiau šie šviesumo pokyčiai tokie nedideli, jog tokiu metodu pastebimos tik stambesnės planetos, o mažesnių kūnų sukelti šviesumo netolygumai paskęsta optiniuose triukšmuose.

Tad viena iš svarbiausių orbitinio teleskopo „Kepler“ užduočių – tokio optinio triukšmo panaikinimas. Dėl to jis skries ne aplink Žemę kaip daro įprastiniai kosminiai teleskopai, o aplink Saulę, ganėtinai toli nutolęs nuo Žemės. Pagal pradinį planą, teleskopas turėtų veikti ne mažiau kaip 3,5 metų.

„Kepler“ tyrinės daugiau kaip 100 tūkst. žvaigždžių, panašių į mūsų Saulę, ir pagal pasirodančius šviesumo šešėlius ieškos įrodymų, jog egzistuoja planetų, kurios dydžiu ir struktūra yra panašios į Žemę. Planuojama, jog „Kepler“ pakils iš kosmoso centro Kanaveralio kyšulyje Floridoje kovo 5 d., teigia NASA.

Teleskopo užduotis ne tik surasti uolėtas planetas, bet dar ir tokias, kurios sukasi „tinkamoje gyventoji zonoje“ apie žvaigždę – kitaip tariant jos yra nei taip arti, kad būtų išdegintos, bet ir ne taip toli, kad būtų užšalusios.

„Kepler“ nustums nežinomybės ribas Paukščių Tako Galaktikoje. Jo atradimai gali fundamentaliai pakeisti žmonijos požiūrį į save“, – sakė Jonas Morse`as iš NASA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: