Atskleista žilų plaukų paslaptis  (16)

Europos mokslininkų komanda pagaliau atsakė į tiek amžių žmones kamavusį klausimą: kodėl pražyla plaukai? Nepaisant posakio, kad žila galva yra išminties šaltinis, mokslininkai sako, kad žilumas su išmintim neturi nieko bendra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plaukai pražyla nuo besikaupiančio vandenilio peroksido kiekio, plaukų folikulams nusilpus. Peroksidas užblokuoja normalią melanino sintezę, o melaninas suteikia plaukams spalvą.

„Vandenilio peroksidu plaukus balina ne tik siekiantys tapti blondinais, peroksidą gamina visos mūsų plaukų ląstelės, o mums senstant jo vis daugėja. Taip mes baliname plaukus iš vidaus, iš pradžių jie atrodo pilki, po to tampa balti. Atlikti tyrimai yra pirmas bandymas pradėti kovą su šiuo reiškiniu, nuo pat šaknų," šmaikštavo Geraldas Weissmannas, gydytojas ir pagrindinis The FASEB Journal redaktorius.

Šį atradimą mokslininkai padarė, tyrinėdami žmogaus plaukų folikulų ląstelių kultūrą. Jie ištyrė, kad vandenilio peroksidas kaupiasi dėl to, kad sumažėja jį į vandenį ir deguonį skaldančio fermento – katalazės. Jie taip pat ištyrė, kad plaukų folikulai nesusidoroja su vandenilio peroksido daroma žala dėl to, kad sumažėja ir kitų fermetų (MSR A ir B), vykdančių šias funkcijas. Be to, susikaupę dideli vandenilio peroksido kiekiai ir MSR A ir B trūkumas suardo fermento tirozinazės gamybą, kuris reguliuoja melanino sintezę plaukų folikuluose. Melaninas yra mūsų plaukų, odos ir akių pigmentas. Mokslininkai mano, kad panašus mechanizmas sukelia ir vitiligo ligą arba baltmę. „Turbūt bet kuri moteris, netikėtai nusidažius plaukams mėlynai, paliudytų, kad plaukų dažai ne visada veikia kaip nurodyta instrukcijoje. Mūsų tyrimai yra biologinių tyrimų pavyzdys, kurie gali suteikti tokių patogumų, apie kuriuos anksčiau nesusimastydavome,“ užbaigia G.Weissmannas.

Pagal straipsnį: J. M. Wood, H. Decker, H. Hartmann, B. Chavan, H. Rokos, J. D. Spencer, S. Hasse, M. J. Thornton, M. Shalbaf, R. Paus, and K. U. Schallreuter. Senile hair graying: H2O2-mediated oxidative stress affects human hair color by blunting methionine sulfoxide repair. FASEB J. doi:10.1096/fj.08-125435.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(12)
(1)
(9)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: