Pasyvus rūkymas dvigubai padidina depresijos riziką  (7)

Pasyvus rūkymas ne tik erzina plaučius, bet ir gali sukelti depresiją, teigiama šiandien paskelbto išsamaus tyrimo rezultatuose, kuriuos cituoja usatoday.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nerūkantiems žmonėms, kurie būna priversti kvėpuoti cigarečių dūmais namie ar darbe, dukart dažniau gresia rizika susirgti sunkia depresijos forma, teigiama pranešime, parengtame Amerikos psichosomatinės medicinos draugijos susitikimui Čikagoje.

Manoma, jog tai pirmasis tyrimas JAV, kuriame depresija tiesiogiai siejama su pasyviu rūkymu. Panašus tyrimas buvo atliktas Japonijoje.

Kitaip nei Japonijoje atliktame tyrime, amerikiečių tyrime dūmų poveikis buvo patvirtintas įvertinus kotinino – cheminės medžiagos, atsirandančios kraujyje kai įkvepiama cigarečių dūmų – kiekį kraujyje.

Amerikiečių atlikto tyrimo metu kotinino buvo rasta daugiau nei 3 tūkst. nerūkančių suaugusiųjų kraujyje.

Dar 92 tūkst. nerūkančiųjų pateikė informaciją, ar jų namiškiai arba kolegos prie jų rūko. Visi tyrimo dalyviai užpildė klausimynus dėl depresijos simptomų.

Paaiškėjo, kad asmenims, kurių kraujyje buvo rasta kotinino ir kurie buvo priversti kvėpuoti cigarečių dūmais, gresia daug didesnė rizika susirgti sunkiomis depresijos formomis, pasakė tyrimui vadovavęs Frankas Bandiera, visuomenės sveikatos tyrėjas iš Majamio medicinos universiteto.

Net dirbant aplinkoje, kur leidžiama rūkyti viešose vietose, depresijos rizika padidėja daugiau nei du kartus, pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: