Aštuonkojai - greiti, protingi ir pavojingi gyvūnai (Video)  (3)

Praėjusį ketvirtadienį Kalifornijoje, Santa Monica prieplaukos akvariume vieno sumanaus aštuonkojo didysis pabėgimas baigėsi dideliu potvyniu, pranešė „National Geographic News“. Ta proga kviečiame žvilgtelėti į šių keistų gyvūnų ne ką mažiau keistas galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Istorija įvyko akvariume, kuriame uždaryta Kalifornijos octopus bimaculoides rūšies aštuonkojo patelė išplaukė į savo rezervuaro paviršių, savo galinga koja sugadino rezervuaro sklendę ir 757 litrais jūros vandens užtvindė šalia buvusius eksponatus ir darbo kabinetus.

Maždaug 30 cm. gyvūnas liko savo rezervuare ir išgyveno, tačiau akvariumo naujoms grindims ne taip pasisekė.

Ekspertų teigimu, tokios išdaigos yra būdingos bestuburiams, kurių gudrumą kol kas sunku paaiškinti.

„Aštuonkojai turi nuostabią proto, nenusakomo sugebėjimo manipuliuoti, smalsumo ir jėgos kombinaciją“, - teigia aštuonkojų gebėjimą pažinti tyrinėjusi Kanados Lethbridge universiteto psichologijos profesorė Jenniferė Mather.

„Taigi dėl to kiekvienas, kuris kada nors laikė aštuonkojį, turi daugybę istorijų apie tai, kaip aštuonkojai gali vaikščioti kur nori akvariumuose“, - teigia mokslininkė.

2002 m. išleistos knygos „Aštuonkojis ir orangutangas: daugiau nepramanytų istorijų apie gyvūnų intrigas, protą ir išradingumą“ autorius Eugenas Lindenas teigia, kad daugelio aštuonkojų elgesys byloja apie jų smalsumą, sąmoningumą ir net humoro jausmą.

E. Lindenas teigia, kad vieną kartą aštuonkojis, kuriam buvo paduota nelabai šviežia krevetė, žiūrėdamas savo šeimininkui į akis, sukišo krevetę į nuotekų vamzdį.

„Nustatyta, kad laisvėje gyvenantys aštuonkojai taip pat turi įsirengę „namus“ ir gali atsiminti, kur jie buvo, o tai byloja apie tam tikrą jų savimonę“, - teigia J. Mather.

Vis dėlto sunku įrodyti, kad aštuonkojai yra protingi gyvūnai. Kaip teigia E. Lindenas, protingas gyvūnas, kurio pusbrolis yra kuklusis jūros moliuskas, jau savaime „prieštarauja įprastinei nuomonei, kur reikėtų ieškoti proto“.

„Malonu manyti, kad gamta ne visada paklūsta mūsų taisyklėms, kai nusprendžia sukurti protingą padarą“,- teigia E. Lindenas.

Kalbant apie klastingą galvakojį Santa Monica akvariume, jo prižiūrėtojai, siekdami užkirsti kelią kitiems galimiems aštuonkojo bandymams pabėgti, apklijavo bei varžtais sutvirtino jo rezervuarą, praneša dienraštis „Los Angeles Times“.

Vis dėlto, kaip teigia J. Mather, „ne daug kas gali juos sustabdyti“.

Profesorė J. Mather mano, kad evoliucionuodami aštuonkojai tapo protingesni tam, kad sugebėtų išgyventi ypač sudėtingoje aplinkoje – dažniausiai tarp koralų rifų – kur jie turi sugebėti žaibo greičiu priimti gyvybiškai svarbius sprendimus. Be to, šie gyvūnai yra neįtikėtinai lankstūs, sugebantys savo bekauliu kūnų prasisprausti pro siauriausius plyšius. Kai kurių aštuonkojų rūšių atstovai gali per trisdešimtąją sekundės dalį pakeisti spalvą. Apie neįtikėtiną aštuonkojų "slėpynių meną" kartu su video intarpu mes esame rašę šiame straipsnyje - jeigu dar nematėte, siūlome pasigrožėti aštuonkojo išdaigomis. Na, o jo neįtikėtinas lankstumas puikiai atsispindi šiame video intarpe.

Susidomėjus aštuonkojais neverta pamiršti ir atsargumo - iš jo glėbio sunku pabėgti net ir rykliams:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: