Vietoje pirštų atspaudų – prakaito lašeliai  (0)

JAV šalies saugumo departamentas ketina užsakyti tyrimą dėl galimybės naudoti prakaitą asmenų tapatybei nustatyti ir kaip melavimo faktą patvirtinantį identifikatorių vykdant įtariamųjų apklausas, praneša dienraštis „Washington Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pranešė departamento Mokslo ir technologijų direktoratas. Jo atstovų teigimu tokie tyrimai dar tik pradedami. Remiantis ankstesniais tyrimais daroma prielaida, kad žmogaus prakaite, seilėse ir šlapime esantys lakieji organiniai junginiai gali būti analizuojami naudojant dujų chromatografą su masės spektrometru. Šios medžiagos esą gali būti naudojamos kaip asmenį identifikuojančios žymos, nes ankstesni tyrimai leidžia manyti, jog prakaito kvapas yra toks pat individualus, kaip ir piršto atspaudai.

Kita vertus, mokslininkai perspėja, kad kai kurių žmonių prakaito kvapas gali būti ne toks išskirtinis, kaip kitų. Analizuojant 179 tiriamųjų prakaito mėginius, paimtus per 10 savaičių periodą, buvo nustatyta, kad kiekviename iš jų yra apie 100 individualių cheminių žymenų, kurie daugiau ar mažiau išliko nepakitę per visą tą laiką. Šių žymenų analizė patvirtino, kad savo išskirtinumu jie panašūs į individualius pirštų atspaudus.

Ekspertai taip pat pažymi, kad prakaito lakiųjų audinių analizę apsunkins vadinamasis „cheminis užterštumas“ – tabako produktuose, higienos priemonėse bei kvepaluose esančios medžiagos. Nustatyta, kad iš 44 tariamai pastovių prakaito žymenų apie 25 proc. sudarė būtent tokie „cheminės taršos“ produktai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)