Kiekvienas popieriaus lapas turi savo "pirštų atspaudus"  (3)

Tai, ką matote šioje nuotraukoje, yra standartiniu skeneriu nuskenuoto balto popieriaus lapo fragmentas, o gautas vaizdas šiek tiek padidintas skaitmeniškai ir taip pat padidintas jo kontrastas. Mokslininkai teigia, kad iš tokių vaizdų jie gali užfiksuoti unikalius bet kokio popieriaus gabalo požymius, t.y. jo "pirštų atspaudus".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Popieriaus struktūros vaizdas pro mikroskopą parodytas antrojoje nuotraukoje. Akivaizdu, kad tokia celiuliozės skaidulų išsidėstymo struktūra yra unikali kiekvienam popieriniam gaminiui. Trečiojoje nuotraukoje parodytas popieriaus fragmentas, ant kurio paviršiaus buvo atspausdintas žodis 'sum' - aiškiai matosi iškilusios vietos, kuriose spausdintuvo toneris lietėsi prie lapo, ant jo atspausdindamas simbolius; aplink raides matoma foninė popieriaus tekstūra. Tyrimą atlikę mokslininkai teigia, kad remiantis jų siūlomu metodu galima identifikuoti fizinius dokumentus pagal atsitiktinius ir natūraliai atsirandančius mikroskopinės popieriaus struktūros defektus.
Mokslininkų teigimu, trimatei paviršiaus struktūrai užfiksuoti nereikia mikroskopo, o pakanka eilinio buitinio skenerio, o dokumento paviršiuje neatsiranda naujų mechaninio pobūdžio pakitimų. Be to, metodo tikslumo pakanka netgi tuštiems popieriaus lapams identifikuoti, dar prieš ką nors ant jų atspausdinant ar užrašant.

Tyrinėtojai įsitikinę, kad tokiu būdu galima būtų detektuoti suklastotus pinigus, suklastotas prekes ir dokumentus, identifikuoti pasu. Trimatė popieriaus struktūra užfiksuojama jį skenuojant įvairiais kampais, o unikalius bruožus galima būtų skaitmeniškai koduoti panašiai kaip ir brūkšninį kodą.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)