Surastos naujos subatominės dalelės mokslininkams iškėlė aibę mįslingų klausimų  (24)

Mokslininkai paskelbė, kad Ilinojaus valstijos „Fermilab“ greitintuve buvo rastos netikėtos naujos subatominės dalelės, praneša „National Geographic News“. Naujosios dalelės nepaklūsta jokioms žinomoms materijos susikūrimo taisyklėms, teigia šią keistenybę sukūrę mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dalelės, pavadintos Y(4140) negalėjo susiformuoti nei pagal vieną iš dviejų žinomų materijos susikūrimo modelių. Mokslininkai netgi nėra įsitikinę, iš ko sudarytos Y(4140). Ilgą laiką buvo manoma, kad šešių skirtingų „tipų“ dalelės, vadinamos kvarkais, susijungia ir sudaro didesnes subatomines daleles (apie kvarkus ir dabartinę subatominių dalelių fiziką galima paskaityti šiame straipsnyje).

Vienu metodu, kvarkas jungiasi su viena iš priešingų jam dalelių, antikvarku, kad sukurtų materijos formą, vadinamą mezonu. Antruoju metodu, trys kvarkai susijungia, suformuodami barionus, tokius kaip protonai ir neutronai.

„Šios naujos dalelės stebina, nes joms neįmanoma pritaikyti šių taisyklių“, – teigia Jacobo Konigsbergas iš Floridos universiteto. „Kiek mums žinoma, sujungus kvarkų ir antikvarkų rinkinius kartu, šių dalelių sudaryti neįmanoma.“

Dalelių fizikai tiria materijos kilmę, paleisdami du dalelių srautus vieną į kitą beveik šviesos greičiu ir peržiūrėdami egzotines trumpai gyvuojančias susikūrusias daleles. „Idėja tokia, kad jūs sujungiate protonus ir antiprotonus labai mažame erdvės taške ir paleidžiate stiprų energijos srautą, prilygstantį visatos energijai labai ankstyvoje jos kūrimosi stadijoje“, – paaiškino J. Konigsbergas.

„Tuomet gamta sukuria tai, ką gali sukurti“, – teigia fizikas, vienas iš darbo apie naująsias daleles, pateikto žurnalui „Physical Review Letters“, autorių. Šis atradimas yra vienas iš keleto nesenai padarytų atradimų, kurie verčia fizikus iš naujo peržiūrėti materijos susikūrimo taisykles.

„Akivaizdu, kad yra daug daugiau būdų dalelėms susijungti, nei mes manėme“, – teigia Sirakūzų universiteto fizikas Sheldonas Stone‘as, kuris atlieka eksperimentus, paremtus Didžiojo dalelių greitintuvo duomenimis Europoje.

„Y(4140) priklauso objektų, kurių žmonės nesupranta, rūšiai“, – teigia S. Stone‘as, nepriklausantis „Fermilab“ mokslininkų tyrimo grupei. S. Stone‘o teigimu, kiti mokslininkai be abejonės bandys identifikuoti daleles, pritaikydami savo turimus dalelių susidūrimo duomenis. Jis pridūrė, kad yra pakankamai galimybių patvirtinti, kad Y(4140) yra egzistuojančios, tačiau retos dalelės.

Pasak Robo Roserio iš „Fermilab“, Y(4140) buvo rastos tik maždaug 20 iš milijardų dalelių susijungimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)