Turintys seserį būna laimingesni  (7)

Seserų turintys žmonės būna laimingesni ir optimistiškesni, o šeimos, kuriose auga bent viena mergaitė, sugeba geriau įveikti iškilusias problemas, liudija naujausias britų psichologų tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak mokslininkų, šio tyrimo rezultatai patvirtina, kad dukterys labiau sustiprina šeimos narių artumo jausmą ir skatina juos efektyviau išreikšti savo jausmus.

Olsterio universiteto (D. Britanija) profesorius Tony Cassidy, vadovavęs kartu su kolegomis iš De Montforto universiteto Leičesteryje vykdytam tyrimui, teigia, kad žmonės, augę kartu su seserimi ar seserimis, pasižymi geresne psichine sveikata, rašo dienraštis „Times“.

„Atrodo, kad seserys skatina atviresnį bendravimą šeimoje ir padeda visiems labiau susitelkti. Tačiau brolių poveikis priešingas. Gebėjimas išreikšti jausmus yra geros psichinės savijautos pagrindas, o mergaitės šeimose prie to labai prisideda“, – sakė jis.

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad seserų turinčios mergaitės yra savarankiškesnės ir geriau mokosi. Šis efektas dar ryškesnis nepilnose šeimose. Psichologai mano, kad jose augančios seserys po tėvų skyrybų linksta viena prie kitos kitą bandydamos suteikti daugiau paramos.

Tačiau žemiausi rezultatai tyrimo metu buvo nustatyti tose šeimose, kur augo vieni berniukai. Pasak profesoriaus, gali būti, kad berniukai natūraliai nelinkę kalbėtis apie tai, ką jaučia. Kai berniukai auga be seserų, jie tarsi būna sudarę susitarimą nekalbėti apie kai kuriuos dalykus. Tuo tarpu mergaitės linkusios tokią taisyklę sulaužyti.

Tyrimo metu psichologai apklausė daugiau nei 570 jo dalyvių. 17 – 25 metų amžiaus žmonių buvo teiraujamasi apie jų šeimų narių tarpusavio ryšius ir emocinę savijautą. Tarp tiriamųjų buvo žmonių, užaugusių su vienu ar keliais broliais, su viena ar daugiau seserų, turinčių ir brolį, ir seserį, bei vienturčių.

Tyrimo metu naudoti testai rėmėsi standartiniu vertinimo metodu, kuriuo buvo siekiama nustatyti, kiek socialinės paramos tyrimo dalyviai mano gavę savo šeimoje, kaip stipriai, jų manymu, buvo kontroliuojami, koks buvo jų optimizmo lygis, pažangumo motyvacija ir kaip gebėdavo susidoroti su kliūtimis.

Paaiškėjo, kad tie, kurie augo su seserimis, buvo labiau motyvuoti, turėjo daugiau draugų, mokėdavo geriau įveikti sunkumus ir pasižymėjo geresniais bendravimo įgūdžiais, nei tie tiriamieji, kurie augo su broliais arba vieni.

Pasak mokslininkų, tais atvejais, kai šeimoje augo sesuo, minėtų savybių raiškos skirtumas būdavo „reikšmingas“. Tyrimo rezultatai rodo, kad augusių su seserimi ar seserimis psichinė sveikata vidutiniškai buvo geriausia. Antroje vietoje buvo vienturčiai, o trečioje – augę su vienu ar daugiau brolių.

Dabar psichologai ruošiasi tiksliau išsiaiškinti, kaip konkrečiai seserys prisideda prie šeimos tarpusavio ryšių stiprinimo ir geresnių psichinės sveikatos rezultatų, skelbia dienraštis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)