Astronomijos mylėtojai netilpo į auditorijas  (17)

Naktį pievutėje, arba dar geriau – Katedros aikštėje, teleskopą apsikabinusį svajotoją pamatyti gan sunku – lietuviai nepasižymi dideliu romantiškumo rodikliu. Tačiau galbūt šie metai įpūs romantiško džiugesio visai Lietuvai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2009 metai – tarptautiniai astronomijos metai arba proga apie žvaigždes pasvajoti ne tik atkakliems astronomijos mylėtojams. Šiais metais Lietuvoje ypatingai didelis dėmesys skiriamas astronomijos populiarinimui ir kiekvienas norintis turi galimybę pasvajoti su astronomais kartu, ant tos pačios pievutės arba net ir pačioje Katedros aikštėje.

Balandžio 3-ios dienos vakarą į Vilniaus universiteto astronomijos observatorijos renginį susirinkę smalsuoliai net netilpo į auditoriją. Organizatoriai nepasimetė ir paskaita „Sugrįžimas į mėnulį“ netilpusiems romantikams buvo kartojama. „1969 m. liepos mėn. 20 d. pasaulis sulaikęs kvapą stebėjo pirmuosius žmogaus žingsnius Mėnulyje, o vėliau nekantraudamas laukė pranešimų apie naujus Apollo ekspedicijų astronautų atradimus šiame mūsų kosminiame palydove. Ilgainiui visuomenės domėjimasis Mėnuliu atslūgo, o tyrėjų žvilgsniai nukrypo į kitus tolimesnius Saulės sistemos kūnus. Ar dabar, praėjus 40 metų po pirmojo Apollo astronautų iišsilaipinimo Mėnulyje, visos paslaptys apie mūsų artimiausią kosminį kaimyną jau atskleistos? Kada ir dėl ko planuojama sugrįžti į Mėnulį?“ Visa tai susirinkę smalsuoliai sužinojo doc. J. Sūdžiaus dėstomoje paskaitoje.

Renginio organizatoriai sužavėjo susirinkusius ne tik suorganizuotomis žavingomis paskaitomis, demonstracijomis, bet ir įspūdingais žaidimais, išradimais bei šou elementais. Štai Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentai visus stebino savo sukurtų robotų šou, Vilniaus universiteto teorinės fizikos ir astrofizikos studentai žavėjo gyvais pasakojimais ir žaidimais, o jaukiai viename observatorijos bokštelių viršuje įsikūrę Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto studentų mokslinės draugijos (VU FF SMD) nariai gundė visus žaismingiau ir su humoru, žvelgti net į pačią, kartais taip sudėtingai atrodančią, fiziką. Daug dėmesio sulaukė VU FF SMD šou lauke, kur romantikai turėjo galimybę grožėtis jau ne tik žvaigždėmis, o ir fizikų „pagamintais“ žaibais, azoto griaustiniu bei paskaninti vakarą azote šaldytais kukurūzais.

Ir nors nedažnai tenka pamatyti naktį ant pievutės su teleskopu gulintį vieną kitą astronomą, tačiau balandžio 3-ios dienos vakarą šalia Vilniaus universiteto Astronomijos observatorijos tokių astronomijos mėgėjų ir šiaip romantikų ant pievutės įsitaisė ne viena dešimtis.

Aistė Norkutė, VU FF SMD

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Aistė Norkutė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)