Algimantas Čekuolis. Naujas istorijos vadovėlis Rusijoje: Stalinas ir Berija – geri vadovai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2009-04-11 20:34
ne straipsnio parasymo stilius svarbus, o svarbu tai, kad rusai leidzia tokius vadovelius ir kuriu mokosi ateinanti rusu karta. po to uzauga tikedami kad komunistine rusija buvo rojus.
karol 2009-04-11 20:40
cia su prast apie bada? tai kieno kalte kilo badas ukrainon tikrai stalinas zinojo ji, o rusijoj manau pats gerai suvoke del ko kilo badas del jo padarytu vaiksmu tai ar ne jis tuo met kaltas? ar as ne taip suraptau?
SG 2009-04-11 21:34
Badas kilo ne tiek dėl Stalino padarytų veiksmų, kiek dėl tų metų ilgos žiemos, nederliaus ir šiltinės epidemijos. Nesakau, kad Stalino politika irgi prie to neprisidėjo, bet čia nebuvo svarbiausias veiksnys. O ir turėk galvoj, kad Stalinas nenusavino visko iš eilės dėl įdomumo ar, kad jam taip patiko labiau. O prasidėjus badui, buvo bandoma jį kuo greičiau sustabdyt.
Anonymous 2009-04-11 22:15
tu gal durnas visai?kuo greičiaus sustabdyti? juk tie patys rusai bado metu visą derlių iš ūkininkų paimdavo. VISĄ.badas buvo sistemingai planuotas, tam, kad nekiltų judėjimas prieš jo vykdomą sistemą. sistemingai išnaikinta daugybė ukrainiečių ūkininkų ir dėl to kaltas buvo tik stalinas ir jo diktuojama politika. ir nepezėk nesąmonių daugiau ta tema, būk geras.
SG 2009-04-11 22:31
Man rodos, kad tu čia durnas. Stalinas pjovė "Revoliucinę gvardiją" dėl to, kad nė vienam nešautų į galvą nuverst jo valdžios. Nusavinimai irgi buvo ne dėl vienos priežasties. Viena kaip ir minėjai dėl judėjimo nekilimo, bet vis dėlto iš kitos pusės pamaščius, ar pavojingesni jam žmonės alkani ar sotūs? Jei kalbi apie badą Ukrainoj, taip jis buvo, bet ne tokio mąsto kokio dabar skelbiama. Ir dauguma nuotraukų ir paimta arba iš nacių koncentracijos stovyklų, arba iš Pol Poto valdomos Kambodžos arba iš didžiosios depresijos JAV. O ir karinis komunizmas kaip jau minėjau buvo vykdomas ne vien dėl to, kad nesukiltų liaudis (nors logiškai pamąsčius, čia nesamonė, nes kaip tik nepatenkinta liaudis sukyla), o ir dėl to, kad kitos išeities nebuvo. Karinis komunizmas arba žlugimas. Valstybė palyginus neseniai susikūrusi, iš vakarų grėsmė vis stiprėjanti Vokietija, iš rytų irgi buvo ko bijot, kaip tarkim Japonijos. Armija juk nemolinė. Išlaikymui buvo būtina pinigų. Todėl ir vyko toks atiminėjimas. Jei nebūtų stiprinę armijos, iš visų pusių lengvas grobis. Nemėgstu nei Stalino, nei jo politikos, bet dėl kai ko tikrai nesutiksiu ir jei reikės ginčysiuosi. Tavo visos žinios viso labo iš dabartinių "patikimų" istorijos vadovėlių ir vakarietiškų tinklalapių.
Hmz 2009-04-11 22:32
Truputis šėtono aritmetikos. Jei imsime, kad gulage mirtingumas 5% per metus, žmogui, įkalintam dešimčiai metų išgyvenimo tikimybė sudaro tik 59% (0,95^10=0.59). Net penkių procentų metinio mirtingumo pakanka, kad išmirtų ženklus nuteistųjų skaičius.
karol 2009-04-11 22:53
. Tavo visos žinios viso labo iš dabartinių "patikimų" istorijos vadovėlių ir vakarietiškų tinklalapių.[/quote] tai is kur tavo zinios is sovietines lietuvos kur rusiska propoganda visur buvo? o is kur tu zinai kuom remiesi kad tos nuotraukos tai ne is ukrainos, kaip gali paneigti simtu zmoniu liudijimus? Stalinas pjovė "Revoliucinę gvardiją" dėl to, kad nė vienam nešautų į galvą nuverst jo valdžios. tai cia nenusikaltimas? Valstybė palyginus neseniai susikūrusi, iš vakarų grėsmė vis stiprėjanti Vokietija, iš rytų irgi buvo ko bijot, kaip tarkim Japonijos. kaip cia pasakius nesenai. vis stiprejanti vokietija- tau neatrodo kad vokiecimas buvo daug svarbiau prancuzai ar lenkai, juk rusus nuo vokietijos skyre lenkija kuri buvo gan palyginus stipri jei sugebejo atremti bosciavikus kai jie puole noredami paskleisti komuniszma kitur.Beto rusija visad buvo stipri valstybe kaip ir dabar savo karine galia, ko jai bijoti? ji lygiavertiskai kovojo su kitom to meto didziosiom valstybem, itakos sferose afrikoje bei azijoje.
Anonymous 2009-04-11 23:25
SG tu stalino asmeniškai nepažinojai, o tavo žodžiuose skamba tik ssrs teisinimai. Abejoju ar esi lietuvis.
Anonymous 2009-04-12 10:39
Dėl ilgos žiemos žmonės pradėjo mirti 1932 metų pabaigoje? Tau logiškai atrodo, kad 'dėl ilgos žiemos' žmonės miršta tos žiemos pradžioje? Gal jie tiesiog mirė dėl to, kad toks dėdė stalinas iš jų atėmė VISĄ tai, kas užaugo per vasarą, nors ir buvo, kaip pats sakei, nederlius? O šiltinės epidemija jeigu ir kilo, tai kilo dėl to, kad gyventojai mirė šeimomis, mirusiųjų nebuvo kam laidoti. Mane prajuokino tavo teiginys apie bado stabdymą... Arba tu nežinai, arba stalinas nežinojo, kad atėmus maistą iš badaujančių, badas tik užsitęs, o ne sustos. neturit jūs kažkaip rusai loginio mąstymo...
Anonymous 2009-04-12 12:03
Visi jus kažkaip keistai mastot , jūsų informacija imta iš vadovėlių kuriuos parašė priešiškai nusiteikusi valdžia... SSRS kaip ir visos didžiosios imperijos siekė kažka užkariauti , jai Lietuviai turėtų tokia karinę galia duodu 99 procentus kad pasielgtų lygei taip pat. Tad teisti vieną tauta kažkaip keista , pasakykit kodėl taip dažnai neaptarinėjama nacistine Vokietija ? kodėl niekas ant jos nepuola , ir nepriekaištauja nors ji pridarė tikriausiai daugiausia žalos iš visu buvusiu imperijų pasaulyje . Stalinas buvo žiaurus ir aš jo neteisinu taciau rusu pasmerkimas ir kiekviena kart sakymas kad rusai dėl visko kalti tesiog kvailas:/ O ir gyventi Lietuviam Sovietinėje Lietuvoje nebuvo taip blogai , pastovedavai eileje ir vistiek valgyt gaudavai o dabar stovėk nestovėjes prie maximos niekas tau valgyt neduos... jai pinigu neturi . Sovietu idėjos buvo geros , tik del zmoniu prigimties nelabai įgivendinamos ir tik teroro keliu buvo įmanoma kažka pasiekti nes žmoniu nepriversi dirbti nevogti gražiomis kalbomis... Pasakočiau ir pasakočiau bet man gaila jus laiko... Ir as tikrai ne rusas mano pavarde Zubrickas
Dvigubas nulis 2009-04-12 12:25
Taip. Itin reali buvo idėja, jog visi žmonės dirbs kiek nori, o turės visko pakankamai. Už tokią idėją duočiau Nobelio premiją durnumo srityje. Vokietija neaptarinėjama todėl, jog ji pilnai pripažino savo klaidas. Nebėra dėl ko čia diskutuot. O šventoji Rusija nebuvo jokių nuodėmių padariusi, tai jai ir nieko pripažint nereikia. Dėl nevogimo. Būtent, kad žmonių vienas iš valdymo būdų buvo vogimas. Statybininkas vogdavo plytas/cementą, kokiam mėsos fabrike - mėsos produktus. Nes kitaip neišgyvensi. Taip ir valdydavo. Jei nesitaikai prie valdžios - iškyla į viešumą tavo vagystės. Blogiausia profesija tuo metu buvo mokytojo, nelabai pralobsi vogdamas pieštukus ar sąsiuvinius.. Jeigu buvai "partinis', tai labai tikiu, kad nesiskundei gyvenimu. Kur čia prie savų blogai bus. Mano informacija, deja, neimta iš vadovėlių.
SG 2009-04-12 14:07
Aš irgi nesiremiu informacija iš vadovėlių. Ak matai Vokietija pripažino? Kas pripažino Vokietija ar Hitleris? O kas čia turėjo pripažint Rusija ar Stalinas? Norėjau pasakyt, kad dėl ilgos žiemos prastas derlius po velnių buvo. La Cosa Nostra, abejok į sveikatą, nesakysiu kur man tie tavo abejojimai. Tokia ta ir stipri Lenkija... Gal būtų buvus ir stipri jei iš rytų ir vakarų nebūtų grėsmės, kurias deja ne jai įveikt. Lenkija Vokietijai buvo rakštis subinėj, ne daugiau. Prancūzija su UK irgi per daug rimti priešininkai nebuvo. Na UK dar kiek labiau dėl savo geros strateginės padėties. Na tai aš apie ką ir kalbu, sakai rusai turėjo gerą armiją, o tai kaip tą gerą armiją išlaikyt? Juk kareiviai negyvena šventa dvasia. Hmm... Nemanau, kad išvis nors vienas iš čia esančių Staliną asmeniškai pažinojo, o gal klystu? Pala, o aš neigiau, kad Revoliucinės gvardijos naikinimas tai nenusikaltimas? Aš neigiu, kad pvz. trėmimai nusikaltimas? Apskritai, pala, dėl ko mes čia ginčijamės? Jūs teigiat, kad Stalinas turtą atiminėjo, nes jam taip patiko ir norėjo, kad niekas nesukiltų? Aš teigiu, kad jis turtą atiminėjo, todėl, kad išlaikyt armiją jam reikėjo na ir tegul gal kažkiek dėl jūsų pateiktų priežasčių (nors tiesa sakant labai abejoju. Užtenka logiškai pamąstyt. Juk soti tauta kaip tik nenori priešintis valdžiai ir yra patenkinta. Taigi logikos nėra). NETEISINU JO, TIK SAKAU KODĖL JIS TAI DARĖ. Tai gal sakau ir nenukrypstam nuo temos?
Anonymous 2009-04-12 17:13
geriausia, kad rusai okupavo Lenkija noredami islaisvinti Ukraina su Baltarusija cia tiesiog pritrenke. turbut todel ir pasirasinejom wisokias pagalbos sutartis ir trynem siknas, reikalui esant. tai wat ir lietuviai taip iseina okupantai bjaurybes lenkus palaike:D kazkoks kosmaras... ka as zinau... lyg ir neesu kokia tais pries rusus,nu bet... o dar ir waliuta pasauly vienoda sugalwojo kad reiktu ivest. kas cia ? pasauli uzsimane uzkariaut
Anonymous 2009-04-12 17:26
o siaip komunistine politika buwo paremta neblogu pagrindu, bet wykdita nekryptingai, per dideli uzmojai, norejo greito rezultato. problema wadas ir zmoniu pradinis bandos jausmas, nemastymas. viskas buwo paremta smurtu, lyginimu per priewarta ,pati politika galejo , manau, gerai wystytis. juk negalima kaltinti dievo del buwusiu inkviziciju ar simonijos. taip ir cia. bet as cia truputi ne i tema pasakiau:D
Anonymous 2009-04-12 17:44
lietuvių kalboje nėra w raidės, išmokt rašyt .
rwc 2009-04-12 23:42
Drg. Zubrickij, papasakokite - labai įdomios mintys. Nes gyvenu ir vis mažiau suprantu, kodėl žmonės netiki, kai melas jiems brukamas per prievartą, visais kanalais, kai nėra jokių kitų šaltinių išskyrus "nupezusius" senelius, tėvus, vyresnius pusbrolius, kai jiems draudžiama mąstyti patiems, juoba kritiškai. Kodėl jie netiki, kai sakoma, kad melas yra viskas, ką nutyli valdžia. Ir kodėl staiga tiek protelių apsipudrina, pradeda tikėti pačiais absurdiškiausiais šarlatanais, kai jiems patiems leidžiama prieiti prie įvairiausių šaltinių, nuomonių, palyginti patiems?
rwc 2009-04-13 00:30
Bet teisini Filipovą, kuris teisina Staliną. Tai vienas ir tas pats - veidmainystė ir demagogija. To paties Filipovo stiliuje. Beje, kur nukrypimas nuo temos - kad kažkas sutinka su autoriumi ir argumentuotai prieštarauja komunistuojantiems propagandininkams?
Arns 2009-04-13 08:59
Kazkas per daug prisiskaite JAV propagandos + ka konservatoriai per "tautines mokyklos" ideja bande prikurti. Taip, padetis buvo bloga, nes valdziai reikejo penkmecio planus igyvendinti, o ne ziureti kaip zmones gyvena, taip, i kolukius buo prasoma sueiti tik pirmame susirinkime, o jau paskui ginklu suvarydavo, taciau net juokinga skaityti kaip cia kai kurie istorijos "asai" vos ne tikina jog badas Ukrainoje sukeltas del malonumo ar del kulku pagailejimo. Akivaizdu, penkmecio plano trukumas, jie reikalauja tiek ir tiek, neatsizvelgdamas i gamtines salygas, galimus nederlius, epidemijas ir pan, o visokie sriciu vadukai bijodami ir vygde aklai planus, ko pasekoje is nepritekliaus del idingos sistemos ir pavirto tokiu baisiu badu. RWC, kada vokieciai pripazino savo klaidas? As tai zinau jog berods tik nuo 1970 metu VFR istorijos disiplinoje atsirado platesnis skyrius apie nacistine vokietija. JAV pasistenge jog kelios kartos isaugtu nieko net negirdeje(rimciau nagrinejant) kas tada dejosi. Argi neironiskai tada skamba "kas nezino istorijos, tas linkes kartoti klaidas"? Man i nuosirdu atsiprasyma visai nepanasu...
rwc 2009-04-13 09:21
Denacifikacijos įstatymas paskelbtas 1946, apie 1950 metus dauguma Vokietijos gyventojų, jau manė, kad žydų žudymas nepateisinamas, o Niurnbergo procesas sąžiningas - taigi praktiškai dar iki VFR susikūrimo. Ir dabar per Berlyną skustas ramiai nepereisi. Kiek metų reikia rusams, kad padarytų tokias pačias išvadas?
Anonymous 2009-04-13 14:26
gerai kad pasakei, buciau nezinojus. esme ne tame , jei neturi prie ko kabintis, tai prasom. man taip patogiau. ir taves neturetu kasyti. tolerancija. rasyt as moku puikiai, nesijaudink