Nevaisingos moterys galės bet kada tapti mamomis  (4)

Naujas kamieninių ląstelių terapijos pasiekimas šimtams tūkstančių nevaisingų moterų suteikė viltį susilaukti kūdikio išsiauginus kiaušinėlių iš savo pačios kamieninių ląstelių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai mano, kad nevaisingos moterys galės išsiauginti kiaušinėlių net ir tuo atveju, jeigu jų kiaušidės yra pažeistos ar jos yra sulaukusios vyresnio reprodukcinio amžiaus, skelbia „Daily Telegraph“. Pasak specialistų, kamieninių ląstelių transplantavimo į kiaušides technologija vidutiniškai turėtų padėti 1 iš 10 nevaisingų moterų bei toms, kurios norėtų gimdyti būdamos vyresnio amžiaus.

Iki šiol buvo manoma, kad moterų kiaušinėlių skaičius yra ribotas: jos gimsta su maždaug 2 mln. kiaušinėlius gaminančių folikulinių ląstelių. Iki lytinio subrendimo folikulų skaičius sumažėja iki maždaug 400 000, o menopauzės metu jų subręsta vis mažiau. Tačiau prieš 4 metus JAV mokslininkai įrodė, kad iš suaugusios moters kiaušidžių paimtų kamieninių ląstelių galima išauginti brandžių kiaušinėlių.

Šis atradimas suteikia teorinę galimybę atitolinti natūralią menopauzę ir pagydyti po vėžio gydymo nevaisingomis tapusias moteris.

Naujausią šios srities tyrimą atliko daktaro Ji Wu vadovaujama Šanchajaus (Kinija) Jiao Tong universiteto mokslininkų grupė. Tyrėjai iš suaugusių pelių kiaušidžių paėmė nedidelį kiekį moteriškų kamieninių ląstelių (FGSCs). Po to jos buvo ilgiau nei 6 mėnesius auginamos laboratorijoje. Į ląsteles buvo įterptas žaliai švytintis specialus baltymas, turėjęs atlikti žymens funkciją.

Po to, kai kamieninės ląstelės buvo įsodintos į nevaisingos pelės kiaušides, jos išsivystė į brandžius kiaušinėlius, kuriuos buvo galima apvaisinti. Galiausiai nevaisinga pelė atsivedė palikuonių su fluorescuojančiais tam tikro geno baltymais.

Daktaro Ji Wu teigimu, šis metodas turėtų būti efektyvus ir taikant moterims. „Šios ląstelės gali būti naudojamos moterų reprodukciniam amžiui pratęsti. Naujų kiaušinėlių karta gali atitolinti natūralų ar per ankstyvą kiaušidžių funkcijos silpnėjimą, jie taip gali būti naudojami nevaisingumui gydyti“, - sakė mokslininkas.

Kinijos mokslininkų tyrimo rezultatai skelbiami žurnale „Nature Cell Biology“.

Pasak D. Britanijos specialistų, jeigu juos patvirtins nepriklausomi tyrimai, šis pasiekimas gali būti labai svarbus.

„Vyrų organizme sperma gaminama visą laiką, tačiau moterų kiaušinėlių skaičius yra fiksuotas nuo pat gimimo. Šis su pelėmis atliktas eksperimentas atskleidė, kad kiaušidėse yra kamieninių ląstelių, kurias galima kultivuoti laboratorinėmis sąlygomis, o po to perkelti į kiaušides. Jose subrendę kiaušinėliai duotų pradžią naujai gyvybei“, - dienraštis cituoja Kembridžo universiteto (D.Britanija) Gurdono instituto profesorių Azimą Surani.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)