Vokietija uždraudė GMO kukurūzus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2009-04-15 20:49
GMO is vis turi buti uzdrausti kol nebus keliolika metu skirta viskam nuodugniai istirti, ir kad tirtu ne firminiai mokslininkai, o tarptautines ivairios ju grupes, nesusijusios su firmomis.
Azuolas 2009-04-15 21:13
Čia kalbama apie vieną rūšį, o ne apskritai apie GMO. Taip ir reikia daryti, pasigilinti giliau į atskiras rūšis ir arba leisti, arba ne. O ne isterikuoti, kaip pusgalviams, vien išgirdus žodį "GMO".
Arns 2009-04-15 21:23
Kas isterikuoja, o kas tiesiog protingai masto, didzioji dalis "revoliuciniu" atradimu, kurie turetu pakeisti pasauli buvo visiskai sumalti i miltus del kenksmingumo arba ivardijama kaip to laikmecio klaida. GMO ileidus, gamtai bus pakenkta labai smarkiai, daug smarkiau nei koks rugtus lietus...
Azuolas 2009-04-15 21:54
Tai žiūrint kokie tie GMO. Ką ir sakau, kad reikia tyrti ir žiūrėti atskiras rūšis. Dėl šių kukurūzų nerašo detaliai kodėl, galbūt baiminamasi, dėl insekticidinių savybių, kad neišplistų gamtoje, ar nesusikryžmintų su giminingais augalais. Tai reikštų, jog augalas atsikrato vieno didžiausių savo priešų natūralioje gamtoje - vabzdžių, o dėl to iškyla didelė grėsmė išplisti ir nukonkuruoti kias rūšis... a čia tik mano prielaida, nebūtinai teisinga. Šiaip ar taip vokietijos mokslininkais labiau pasitikiu, nei Lietuvos. Tačiau jei paprastas ryžis nuo GMO ryžio skiriasi tik tuo, jog pastarasis praturtintas kokiu tai vitaminu, tai baimintis nereikėtų, tik valgyti ir džiaugtis. Tačiau atsiranda tamsuolių, dažniausiai neturinčių iš viso jokio supratimo nei biologijoje, nei kas tas GMO, tik įsikalę "GMO - blogai" ir rėkia visa gerkle (kaip kad lietuovje partija "tvarka ir teisingumas"). Buvo tų revoliucinių atradimų, kur vėliau paaiškėjo, jog baisūs. (tik tikrai ne "didžioji dalis", palyginus su visa atradimų mase tai yra vienetai). Toks pvz buvo DDT. Tačiau GMO tai yra ne koks atskiras chemikalas ar atskira rūšis, o bendras pavadinimas genetiškai modifikuotiems organizmams. O jų gali būti labai įvairių: nuo "gerų" iki "blogų" Čia tas pats, lyg pradėti šaukti "drauskim visus cheminius tyrimus!" ir duot pavyzdžių kaip chemikalai užteršia ežerus, bet nutylėti milžinišką chemikos, kai mokslo gerąją pusę ir visus vaisius, kuriuos ji davė...
Arns 2009-04-15 22:11
tyrimu drausti nereikia, bet reikia prailginti laika nuo kada is megintuvelio galima isleisti i masini auginima. Visi tie grazus sukiai apie papildomus vitaminus tik kvietimas lengvatikiams priversti sulauzyti draudimus ir kontrole. O kur tyrimai jog jie tikrai bus pasisavinami? Tokius pateikia tik tos pacios firmos, o jau ne vienas atvejis kai jos ziauriai apsimelavo(pvz: http://www.technologijos.lt/n/mokslas/g ... 92/293&l=4 ). Inovacijas reikia priimti, bet tik su atidziu stebejimu, o jei uzanty kazkas slepiama, tokius "pardavejus" tik vyti tolyn
Azuolas 2009-04-15 22:20
Žinoma, kad tyrimai turi būti nepriklausomi, tiek GMO, tiek kitose srityse. Visoms firmoms juk svarbiausia "iškišti" savo produkciją ir apginti savo vardą (jei paaiškėja, kad jų produktas nelabai tinkamas) įrodinėjant sau palankiai
Anonymous 2009-04-15 23:02
Lietuvoj tai drąsiai leistų.Plius kai mūsų valdžia ne savarankiška,o JAV šiknalaižiai,tai drąsiai mus paverstų bandymų triušiais. Kaip ir su gvatanamu,didžiausi padlyzos mūsų vyriausybė...
Hmz 2009-04-15 23:07
Kūjis su pjautuvu tavo avatare nėra viena iš tų revoliucinių klaidų?
Anonymous 2009-04-15 23:30
Na IMHO didzioji dauguma tu organizmu genetiskai modifikuojami del KOMERCINIU tikslu (kaip ikisant maziau babkiu pagaminti daugiau produkcijos), o ne del to kad praturtinti kazkokiais ten vitaminais. Cia tik makaronai ant ausu.
Arns 2009-04-15 23:32
matai, kai truksta argumentu tada pradedama kabinetis prie nieku, tu i tema daugiau sakyk ka nors, o ne kaip bobute moralus atskaitinek. Man geriau toks simbolis, nei koks WoW ar panasus avataras
sedas 2009-04-16 01:04
Lietuva galetu buti 7 valstybe.. Ir ne tik del sios vienos rusies, o del visu nes siuo metu pakankamai gerai galime issiversti ir be GMO pagalbos, tad kam juos isileisti kol nera butina ir taip kenkti aplinkai ir patiem sau?
Anonymous 2009-04-16 10:33
Isleist tam,kad uzsidirbt pinigu,kam ten rupi ta tavo sveikata ir gyvybe,jei ne tik tau vienam ir tavo artimiesiems.N zmoniu del geru pinigu numos i ta sveikata tavo,bei gyvybe.Yra kaip yra:)Be to,valgysi ir net nezinosi ka valgai,kaip tai yra ir dabar,nors ir paskaitytum ant tos pakuotes uzrasus.
Anonymous 2009-04-16 11:01
Tai jei "Šie augalai po modifikacijos tapo labai atsparūs įvairiems pasėlių kenkėjams" jie buvo uždrausti. Tai jei bulvės būtu atsparios kolorado vabalams jos irgi būtu uždraustos, tegul juos valgo. Taip ir nesupratau kodėl jie buvo uždrausti.
SaliamonXP 2009-04-16 13:03
O idomu, kodel jie tapo atsparus? Tipo neskanus kenkejams pasidare ar pesticidus lapuose eme gamitis?
Hmz 2009-04-16 13:35
jau seniai naudojama kovai su augalų kenkėjais; skysčiu su jos sporomis ar toksinais apipurškiami augalai - tai žymiai saugiau, nei naudoti dirbtinius insekticidus, nes bakterija pavojinga tik kai kuriems vabzdžiams.
SKazas 2009-04-16 13:53
Visi šalutiniai poveikiai greičiausiai pasireikš anūkams ar vėlesnėms kartoms. Mūsų kartai ne ką kenksmingiau bus už dabar naudojamas priemones. Kitas dalykas- grandininė reakcija gamtoje: smarkiai sumažėja visokių vabaliukų- kiti juos valganti grandis neturi pakankamai maisto, prasideda populiacijos mažėjimas. Už jų einančiai grandžiai vėl išsimuša „gamtos balansas“ ir t.t. O kas finale?
Hmz 2009-04-16 15:53
Tavo grandininė reakcija galioja ne tik GMO, bet ir įprastinei žemdirbystei, kur naudojami pesticidai, tad irgi "smarkiai sumažėja visokių vabaliukų".
Anonymous 2009-04-16 17:25
nieko, pas mus prakis
Jogundas 2009-04-16 21:04
Nesitikėjau, kad komentatoriai taip griežtai pasisakys prieš genetiškai modifikuotus organizmus. Aš visiškai už! Žinoma, maisto produktuose turėtų būti aiškiai nurodoma, yra jų ten ar ne (dabar galiojanti tvarka gera), kad žmonės, kurie bijo, galėtų atsirinkti. Be to, negalima jokiomis ekosistemai kenksmingomis kultūromis užsodinti tokių plotų, nesvarbu, tai GM ar ne. LOL: "Genetiškai modifikuota beveik pusė pasaulio vilnos." Siūlau redaktoriams ištrinti šį sakinį.