Vokietija uždraudė GMO kukurūzus  (19)

Vokietija tapo šeštoji ES valstybė, kurioje uždrausti tam tikri JAV kompanijos „Monsanto“ genetiškai modifikuoti organizmai (GMO).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos žemės ūkio ministrė Ilse Aigner antradienį pranešė, kad Vokietijoje uždraudžiami „MON 810“ kukurūzai. Šie augalai po modifikacijos tapo labai atsparūs įvairiems pasėlių kenkėjams.

„Mano išvada ta, kad genetiškai modifikuoti kukurūzai „MON 810“ kelia grėsmę aplinkai“, – sakė Vokietijos žemės ūkio ministrė.

Naujienų agentūra Agence France-Presse (AFP) cituoja ministrę, teigiančią, kad Vokietijos aplinkos apsaugos ministerija atliko „labai išsamius tyrimus bei pasvėrė visus už ir prieš“. Vokietijoje genetiškai modifikuotais organizmais užsėta 0,2 proc. viso šalies ploto – 3,700 hektarų.

Rašoma, kad šis „MON 810“ uždraudimas yra svarbus politinis žingsnis, kuris sustiprins GMO skeptikų pozicijas Europos Sąjungoje. Europoje Amerikos kompanijos „Monsanto“ kukurūzus „MON 810“ jau yra uždraudusios Prancūzija, Austrija, Vengrija, Liuksemburgas bei Graikija.

Europos komisija (EK) siekė Graikiją bei Austriją atsisakyti šio sprendimo, tačiau dauguma ES šalių nesutiko su tokiu siūlymu ir parėmė valstybių narių apsisprendimą.

Nors Vokietijos žalieji bei aplinkosaugininkai sveikino tokį valdžios sprendimą, tačiau šalies švietimo ministrė Annette Schavan pastebėjo, kad Europos Saugaus maisto agentūra „MON 810“ pripažino saugiu produktu. A. Schawan tikisi, kad dėl šio sprendimo šalyje nesumenks įvairūs genetikos tyrimai.

Žemės ūkio ministrė teigė, kad toks sprendimas „nėra precedentas ar galutinis sprendimas dėl šalies ateities politikos“. GMO lobistai teigia, kad pastaruoju metu pasaulyje daugėja laukų, užsėtų genetiškai modifikuotais produktais.  Teigiama, kad 2008 metais pasaulyje tokių pasėlių padaugėjo 10 proc. ir pasiekė 125 mln. hektarų ribą. Skaičiuojama, kad 13,3 mln. ūkininkų augina GMO. Tai beveik 1,3 mln. daugiau nei 2007 metais. 72 proc. visų sojos produktų yra pagaminta iš GMO. Genetiškai modifikuota beveik pusė pasaulio vilnos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)

Susijusios žymos: