Lietuva tikisi pradėti bendradarbiavimą su ESA  (9)

Lietuva jau šiais metais planuoja pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su Europos kosmoso agentūra (EKA, angl. - ESA).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip lrt.lt informavo Švietimo ir mokslo ministerijos Tarptautinių mokslo programų vyriausiasis specialistas Romualdas Kalytis, Premjero šį kovą sudaryta tarpžinybinė kosmoso reikalų darbo grupė iki birželio 8 d. Vyriausybei privalo pateikti Lietuvos kosmoso politikos pagrindinių nuostatų projektą bei 2009–2011 metų Lietuvos įsitraukimo į Europos kosmoso agentūros veiklą veiksmų planą.

„Praeitų metų pabaigoje Lietuvos delegacija, vadovaujama Švietimo ir mokslo ministerijos sekretorės Linos Domarkienės, nuvyko į Europos kosmoso agentūros centrinę būstinę Paryžiuje ir ten išreiškė Lietuvos norą pradėti bendradarbiavimą su šia tarptautine organizacija, turint tikslą kada nors į ją įstoti.

Po mūsų vizito Europos kosmoso agentūra atsiuntė bendradarbiavimo sutarties projektą, kurį mes išnagrinėjome, išvertėme į lietuvių kalbą ir dabar teikiame derinti kitoms ministerijoms. Planuojame bendradarbiavimo sutartį su Europos kosmoso agentūra pasirašyti jau šiemet“, – pasakojo lrt.lt pašnekovas.

Anot R. Kalyčio, narystė Europos kosmoso agentūroje yra dar tik siekiamybė. Šiuo metu su šia tarptautine organizacija kalbamasi tik dėl bendradarbiavimo, t. y. – dėl stojimo į šią organizaciją procedūros pirmojo etapo, kurio trukmė – apie 3 metai.

„Iš principo, tai sutartis, nesuteikianti jokių finansinių įpareigojimų Lietuvai. Tai yra grynai bendradarbiavimo ir tarpusavio informavimo (seminarų, konferencijų, mokymų) sutartis, padėsianti susitariančioms šalims geriau suprasti viena kitą.

Lietuvai ši sutartis labai svarbi ir naudinga, nes pagal jos sąlygas agentūros specialistai ir ekspertai aiškins Lietuvos mokslininkams ir inžinieriams sudėtingus reikalavimus, keliamus agentūros projektų vykdytojams, padės nustatyti Lietuvos mokslo ir verslo potencialą ateityje dalyvauti agentūros veikloje.

Pasirašę šią sutartį, mes nepradėsime konkrečių veikų Europos kosmoso agentūroje – tai dar nėra narystė Europos kosmoso agentūroje. Narystė šioje organizacijoje yra pakankamai sunkiai pasiekiamas tikslas, o stojimo procedūra yra pakankamai ilga“, – pabrėžė R. Kalytis.

Pasak R. Kalyčio, į Europos kosmoso agentūrą stojama ne trumpiau kaip dešimt metų, o Lietuva dabar yra pirmajame iš keturių stojimo etapų.

„Tai nereiškia mūsų atsisakymo tapti Europos kosmoso agentūros nare, atvirkščiai – tai išreiškia mūsų norą tapti jos nare.

Mes pradedame šį ilgą kelią, bet iš pradžių Lietuvos laukia bendradarbiavimo etapas, po to – bandomasis laikotarpis ir tik jei parodysime savo gebėjimus lygiaverčiai su valstybėmis senbuvėmis dalyvauti agentūros programose, tapsime šios organizacijos nare“, – sakė R. Kalytis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Andželika Lukaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)