Kamieninės ląstelės pagelbės įveikti dar vieną akių ligą (Video)  (8)

Britų mokslininkai sukūrė pirmąjį pasaulyje kamieninių ląstelių terapijos būdą, išgydantį aklumą. Tikimasi, kad po 6 – 7 metų dėl dažniausios priežasties apakusius vyresniojo amžiaus žmones bus galima pagydyti per 1 valandą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Akių chirurgai mano, kad po kelerių metų šis gydymo metodas taps visiškai įprastas, skelbia britų dienraštis „Times“. Jį taikant degeneravusios tinklainės geltonosios dėmės (makulos) ląstelės bus pakeistos naujomis, išaugintomis iš kamieninių ląstelių. Šį terapijos būdą išrado Londono universitetinio koledžo Oftalmologijos instituto ir Moorfieldso akių klinikos specialistai.

Pasak dienraščio, šią savaitę didžiausia pasaulyje farmacijos bendrovė „Pfizer“ turėtų paskelbti apie savo finansinę paramą šios terapijos kūrėjams, kad ji kuo greičiau būtų pradėta taikyti akių klinikose.

Šis gydymas skirtas pacientams, sergantiems amžine makulos degeneracija (AMD) – tai dažniausia vyresniojo amžiaus žmonių apakimo priežastis. Šia liga serga apie pusė milijono D. Britanijos gyventojų. Tikėtina, kad dėl ilgėjančio žmonių amžiaus ši liga, kuria sergantiems ima nykti akių audinių ląstelės, plis vis labiau.

Naudojant naująjį AMD gydymo metodą kamieninės ląstelės transformuojamos į degeneravusių makulos ląstelių kopijas. Po to naujosios ląstelės perkeliamos į dirbtinę membraną, kuri įsodinama į tinklainę.

Pasak D. Britanijos Amžinės makulos degeneracijos ligos asociacijos vadovo Tomo Bremridge‘o, toks mokslininkų pasiekimas yra milžiniškas žingsnis į priekį. Sergančius šia liga esą džiugina ir tai, kad terapijos kūrimą remia ir stambios bendrovės, nes kai šis gydymo būdas bus patvirtintas, jį bus galima pradėti taikyti masiškai.

Britų mokslininkų atlikti bandymai su laboratoriniais gyvūnais patvirtino, kad kamieninės ląstelės gali atstatyti dėl į AMD panašios ligos prarastą žiurkių regėjimą. Sėkmingi buvo ir kai kuriuos šios technologijos elementus naudojantys eksperimentai su kiaulėmis.

Tyrėjų grupės vadovo profesoriaus Pete‘o Coffey teigimu, naujasis gydymo būdas truks mažiau nei valandą, todėl jis iš tikrųjų galės būti laikomas ambulatorine procedūra. Jis taip pat labai pozityviai įvertino „Pfizer“ paramą, nes esą jos indėlis bus itin svarbus organizuojant pramoninę dirbtinių membranų gamybą. Pasak profesoriaus, šiuo metu Europoje AMD liga serga beveik 14 milijonų žmonių.

Pranešama, kad naujosios kamieninių ląstelių terapijos klinikiniai tyrimai bus pradėti per 2 artimiausius metus. Pasak dienraščio, tai antrasis atvejis pasaulyje, kai bus pradėti tokio pobūdžio terapijos tyrimai su žmonėmis. Pirmasis klinikinis bandymas taikant kamieninių ląstelių terapiją bus pradėtas šiemet vykdyti JAV – jis bus taikomas pacientams su stuburo smegenų pažeidimais.

Šiame vaizdo siužete aiškinama, dėl ko regėjimo netenka AMD susirgę žmonės.

Priminsime, jog panašius tyrimus atlieka Edinburge įsikūrusio princesės Aleksandros akių korpuso profesorius Balas Dhillonas - apie juos mes rašėme šioje naujienoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)