Kiaulių gripas: nuo antisanitarinių fermų iki pasaulinės pandemijos tik vienas žingsnis  (5)

Mirtinos kiaulių gripo atmainos, kuri buvo pirmą kartą aptikta Meksikoje, plitimą sustabdyti jau yra per vėlu, skelbia Pasaulio sveikatos organizacija. Šios organizacijos direktoriaus pavaduotojas Keiji Fukuda teigia, kad dabar šalys turi stengti kaip įmanoma labiau sumažinti šios ligos pasekmes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai, kad užfiksuoti pirmieji kiaulių gripo atvejai jau pranešė Naujoji Zelandija ir Izraelis. Primename, jog kitus regionus galima stebėti savarankiškai pasinaudojant „Google Maps“ pagalba.

Pasaulio sveikatos organizacija jau paskelbė ketvirtą pavojaus lygį. Ketvirtas pavojaus lygis reiškia, kad virusą žmogus gali perduoti kitam žmogui ir dėl to gresia ligos protrūkiai ištisose bendruomenėse. Dabar lieka vos 2 žingsniai, kad būtų paskelbta pandemija. Neoficialiais duomenimis nuo kiaulių gripo Meksikoje jau mirė 152 asmenys. Tiesa, oficialiai patvirtintos vos 20 mirčių.

Kiek anksčiau apie diagnozuotus kiaulių gripo atvejus pranešė ir JAV, Kanada, Ispanija ir Didžioji Britanija. Valstybės raginamos dėti visas pastangas savo gyventojams apsaugoti. Nuo kiaulių gripo daugiausiai kenčia jauni ir sveiki 20-50 metų žmonės. Tai būdavo charakteringa ir ankstesnėms pandemijoms.

Pandemijos atveju grėstų milijoninės mirtys

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai mano, kad tuo atveju, jei kiaulių gripo epidemija peraugtų į pandemiją, nuo jos visame pasaulyje galėtų nukentėti iki 1,5 mlrd. žmonių.

Pasak ekspertų, kilus pandemijai – pasaulinei epidemijai – kiaulių gripo virusas 18 – 24 mėnesius keliautų iš vieno miesto į kitą, vidutiniškai juose susargdindamas po daugiau nei trečdalį gyventojų. Prognozuojama, kad tokiu atveju iki 1,5 mlrd. žmonių kreiptųsi medicininės pagalbos, o apie 30 mln. būtų hospitalizuoti.

Manoma, kad kilus pandemijai nuo kiaulių gripo visame pasaulyje mirtų iki 7 mln. žmonių.

Tuo pačiu PSO ekspertai tvirtina, kad nėra jokio pagrindo panikuoti, nes epidemija dar nevirto pandemija. Jie taip pat pabrėžia, kad nėra pagrindo rekomenduoti varžyti asmenų judėjimą iš vienos šalies į kitą ar įvesti prekybos su šalimis, kuriose užfiksuotas šio viruso plitimas, apribojimus.

Vaistai nuo kiaulių gripo – tik po 6 arba 8 mėnesių

Efektyvi vakcina nuo sparčiai po pasaulį plintančio kiaulių gripo pačiu geriausiu atveju gali būti sukurta po 6 – 8 mėnesių, perspėja specialistai.

Ruošdamiesi globaliai paukščių gripo epidemijai, mokslininkai iki šiol didžiausias pastangas buvo sutelkę į veiksmingos vakcinos prieš gripo viruso štamą H5 kūrimą, rašo britų dienraštis „Daily Telegraph“. Priešpandeminis šios vakcinos variantas galės sukurti tam tikrą imunitetą nuo paukščių gripo, ypač tais atvejais, kai žmonėms šis preparatas bus skiriamas iškart po proveržio pradžios.

Tačiau kiaulių gripas – kas kita: prireiks mažiausiai 6 mėnesių, kad jo sukėlėjas būtų identifikuotas, sukurta vakcina ir pagamintas pakankamai didelis jos kiekis. Tokią nuomonę pareiškė Leičesterio universiteto (D. Britanija) užkrečiamųjų ligų specialistas daktaras Iainas Stephensonas, ką tik sėkmingai užbaigęs priešpandeminės vakcinos nuo paukščių gripo tyrimą.

„Mes esame atsidūrę tokioje situacijoje, kai kiaulių gripo viruso pandemijos akivaizdoje dar neturime tinkamos vakcinos. Manau, kad nerealu tikėtis, jog plačiai naudojama vakcina nuo jo pasirodys anksčiau nei po 6 – 8 mėnesių“, – sakė jis. Gydytojo teigimu, pirmiausia Pasaulio sveikatos organizacija turi identifikuoti kiaulių gripo sukėlėją, išmokti jį susilpninti ir užtikrinti reikiamą saugumą, kad eksperimentuoti su vakcina būtų galima laboratorinėmis sąlygomis. Sukūrus vakcinos pavyzdžius jie būtų perduoti gamintojams. Po to pagaminta eksperimentinė vakcina turėtų būti bandoma su žmonėmis. Tuo tarpu dabar visi užsikrėtusieji kiaulių gripu gydomi antivirusiniais vaistais.

Pasak daktaro I. Stephensono, jei paaiškės, kad kiaulių gripo viruso protrūkis gali pasiekti pavojingą mastą, pirmajame pandemijos etape, kol bus sukurta vakcina, būtų galima naudoti dideles priešvirusinių vaistų atsargas. Jo teigimu, Didžioji Britanija dabar „baigia pasiruošti“ kiaulių gripo epidemijai ir šiuo požiūriu yra kur kas geriau pasirengusi galimam šios ligos išplitimui, nei daugelis kitų šalių.

„Šie vaistai gali būti panaudoti gripu užsikrėtusių žmonių gydymui – taip būtų galima išsaugoti jų gyvybę ir sumažinti aplinkinių užkrėtimo pavojų. Tai turėtų padėti mums išsilaikyti, kol bus sukurta vakcina“, – pareiškė jis.

Gydytojo manymu, šiaurinio planetos pusrutulio gyventojams labai pasisekė, kad kiaulių gripo protrūkis prasidėjo pavasarį, nes gripo virusui „nepatinka“ šilti ir drėgni orai. Kita vertus, į pietus nuo pusiaujo esančiuose pasaulio regionuose, kur jau artėja žiema, gyvenantys žmonės keliaudami ir toliau gali platinti virusą.

Vakcinos nuo gripo gamintojai šiuo metu „visu pajėgumu“ gamina kitų metų gripo sezonui skirtą vakciną ir imsis naujos tik tuo atveju, jei bus patvirtintas pavojų keliantis ligos proveržis. Tai esą turėtų įvykti ne anksčiau, nei po kelių dienų, teigia dienraštis.

Jis taip pat praneša, kad Pasaulio sveikatos organizacija jau identifikavo kiaulių gripo virusą ir išmoko jį susilpninti, kad būtų galima pradėti laboratorinius tyrimus.

Didžiulės kiaulių fermos – naujojo gripo šaltiniai?

Meksikos sveikatos apsaugos specialistai nustatė šiuo metu po visą pasaulį sparčiai plintančio kiaulių gripo epidemijos šaltinį. Tai šalia La Gloria miestelio Verakruso valstijoje esančio didžiulio kiaulininkystės komplekso mėšlo tvenkiniai, skelbia britų dienraštis „Times“.

Po laboratorinių tyrimų nustatyta, kad pats pirmasis kiaulių gripu užsikrėtė netoli šio komplekso gyvenantis 4 metų amžiaus berniukas Edgaras Hernandezas. Iš pradžių buvo manoma, kad vaikas susirgo įprastu gripu.

Bendrovės „Granjas Carroll de Mexico“, kuriai priklauso minėtas kompleksas, bendrasavininkė yra JAV kompanija „Smithfield Foods“, didžiausia pasaulyje kiaulienos gamintoja, rašo „Times“. Šio komplekso, kuriame per metus išauginama apie 1 mln. kiaulių, kaimynystėje gyvenantys žmonės seniai skundėsi dėl „musių debesų“, besitelkiančių virš didžiulių kiaulių fermų srutų tvenkinių.

Pranešama, kad kažkokia kvėpavimo takų infekcija kai kurie šalia gyvenantys žmonės užsikrėtė dar vasario mėnesį, o balandį ši liga dar labiau išplito. Tuomet sveikatos apsaugos specialistai paskelbė miestelyje karantiną, o musių, kurios patekdavo ir į gyvenamuosius namus, sankaupas pradėjo purkšti jas naikinančiomis cheminėmis medžiagomis.

Savo ruožtu Meksikos kiaulių augintojų asociacija neigia, kad kiaulių gripo užkratas galėjo susidaryti kiaulininkystės kompleksuose – esą yra moksliškai įrodyta, kad Meksikoje epidemiją sukėlusio kiaulių gripo virusas tiesiogiai nėra kilęs iš kiaulių.

Daugiau apie kiaulių gripą ir Lietuvos pasiruošimą kovai su juo, galite perskaityti šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: