Kiaulių gripo pandemijos uždarytos sienos nebesustabdytų (Video)  (18)

Bandymai užkirsti kelią kiaulių gripo viruso plitimui įvedus griežtus oro transporto apribojimus būtų beprasmiški, atskleidė kompiuterinis pandemijos modeliavimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galimos kiaulių gripo pandemijos kompiuterinis modelis

Pasak mokslininkų, po pasaulį plintančio kiaulių gripo viruso stabdymas uždarant valstybių sienas ir nutraukiant susisiekimą lėktuvais teturėtų labai menką poveikį pandemijos raidai, skelbia „New Scientist“. Daugybe pačių įvairiausių ryšių susietame pasaulyje valstybių sienų uždarymas ir kelionių apribojimas padarytų daugiau žalos, negu naudos, teigia specialistai.

„Nėra jokios prasmės įvedinėti griežtų kelionių apribojimų, ypač dabartiniu laikotarpiu. Tai nieko nepadės“, - teigia Indianos universiteto (JAV) kompiuterinio modeliavimo specialistas Alessandro Vespignanis. Jo vadovaujama mokslininkų grupė bando prognozuoti dabartinio kiaulių gripo protrūkio eigą.

Pasak leidinio, tokia mokslininkų išvada remiasi ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Nepaprastųjų situacijų komitetas. Pasak jo atstovų, PSO nerekomenduoja pasaulio šalių vyriausybėms uždarinėti sienų ir riboti kelionių.

Bandymai sustabdyti pandemiją tokiomis priemonėmis vargu ar bus efektingi, nes kiaulių gripo virusui „blaškantis“ po pasaulį reikės vis griežtesnių apribojimų, norint neįsileisti į šalį ligą platinančių keliautojų, teigia A. Vespignanis. Pasak jo, jei pačiu artimiausiu metu situacija dar labiau pablogės, kelionių ribojimus taikančioms šalims teks atkirsti bet kokius išorinius saitus su visu pasauliu. „Uždaryti“ visą valstybę neįmanoma, be to, mes daugmaž tiksliai galime pasakyti, kad tai iš tikrųjų nepadės“, - aiškina mokslininkas.

Mokslininko vadovaujama tyrėjų grupė 2007 m. sumodeliavo įvairaus stiprumo gripo pandemijos plitimą 3100 miestų, esančių 220 pasaulio šalių. Jie taip pat nagrinėjo įvairių kontrpriemonių, tarp jų vakcinacijos, kelionių apribojimo bei antivirusinių vaistų, įskaitant „Teraflu“, taikymo efektyvumą.

Kompiuterinio gripo pandemijos modeliavimo išvadose teigiama, kad drakoniškomis priemonėmis 10 kartų sumažinus susisiekimą oro transportu, pandemiją pavyktų atitolinti vos kelias savaites, o tai neturėtų jokio poveikio žmonių sveikatai. Kitos priemonės, pavyzdžiui, plataus masto antivirusinių preparatų naudojimas, pasirodė esančios šiuo požiūriu kur kas efektyvesnės.

2006 m. D. Britanijos Sveikatos apsaugos agentūros (HPA) atlikto tyrimo išvadose sakoma, kad kelionių apribojimo režimas turėtų būti pradėtas taikyti pačioje užkrečiamųjų ligų protrūkio pradžioje, kai mieste jomis yra užsikrėtę vos keli žmonės. Tik tokiu atveju esą pavyktų gerokai pristabdyti gripo viruso plitimą. Tačiau šis kompiuterinis modelis taip pat atskleidė, kad net 99,9 proc. sumažinus oro transporto naudojimą, dauguma miestų neišvengtų gripo pandemijos.

Dar vieno JAV atlikto sezoninio gripo plitimo tyrimo autoriai teigia, kad kelionių apribojimai gali sulėtinti ligos plitimą, tačiau jos žala išliks tokia pati. Pasak šio tyrimo vadovo, Bostono Vaikų ligoninės epidemiologo Johno Brownsteino, po 2001 m. rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių JAV įvesti kelionių lėktuvais apribojimai maždaug 2 savaites atitolino 2001 – 2002 m. gripo sezono pradžią, tačiau kitokio poveikio neturėjo.

Kompiuterinio modeliavimo būdu mokslininkai taip pat bandė įvertinti gripo pandemijos metu plačiai taikomų kelionių draudimų ekonomines pasekmes. 2007 m. Brookingso instituto Niujorke analitikai apskaičiavo, kad sprendimas 95 proc. apriboti susisiekimą lėktuvais JAV per vienerius metus kainuotų apie 100 mlrd. dolerių. „Šiuo metu situacija tikrai nėra tokia bloga, kad pateisintų ekonomines panašaus sprendimo pasekmes“, - sakė J. Brownsteinas „New Scientist“.

Indianos universiteto mokslininkai, remdamiesi sukurtais kompiuteriniais gripo pandemijos raidos modeliais, savo svetainėje skelbia nuolat atnaujinamas kiaulių gripo plitimo prognozes. Pačioje naujausioje pateikiamas pasaulio žemėlapis su gegužės 17 d. patvirtintų susirgimo kaulų gripu atvejų prognoze.

Amerikiečių mokslininkai taip pat parengė kiaulių gripo pandemijos JAV raidos modelį, kurio vizualizaciją galima pamatyti šiame siužete.

Iki tikros pandemijos tik vienas žingsnis

Kol mokslininkai sudarinėja galimus pandemijos modelius, infekcija toliau skėmingai plinta po pasaulį. Pasaulio sveikatos organizacija savo perspėjimą dėl naujos atmainos gripo pandemijos sustiprino iki 5-osios fazės iš 6. Tai reiškia, kad iki pasaulinio ligos protrūkio fazės liko tik vienas laiptelis, praneša LTV „Labas rytas“.

Penktasis pandemijos pavojaus laipsnis reiškia, kad mažiausiai dviejose valstybėse kiaulių gripas plinta nuo žmogaus prie žmogaus.

Šveicarijos sveikatos institucijos ketvirtadienį patvirtino, kad vieno galimai kiaulių gripu užsikrėtusio asmens tyrimų rezultatai buvo teigiami. Tai pirmas patvirtintas šios ligos atvejis Šveicarijoje.

„Taip, mes tai patvirtiname“, – sakė Šveicarijos federalinio sveikatos departamento atstovas spaudai Jeanas-Louis Zurcheris, kurio šios šalies žiniasklaida užklausė apie įtariamo atvejo tyrimo rezultatus. J.-L.Zurcheris išsamesnių detalių nepateikė.

Už 25 kilometrų į šiaurę nuo didžiausio Šveicarijos miesto Ciuricho esančio Badeno miesto ligoninė nurodė, kad į ją kreipėsi vienas vyras, kuriam po kelionės į Meksiką pasireiškė į gripo panašūs požymiai. Vėliau buvo nustatyta, kad šis asmuo yra užsikrėtęs virusu H1N1.

Trečiadienį patvirtinta, kad Meksikoje kiaulių gripo atvejų skaičių padidino iki 99, įskaitant aštuonis mirties atvejus, pranešė sveikatos apsaugos ministras Jose Angelis Cordova, rašo BNS.

„Yra 99 ... kiaulių gripo atvejai. Iš tų 99 žmonių 91, laimei, laikosi gerai, (bet) turime gedėti dėl aštuonių žmonių mirties, kuri, kaip patvirtinta, yra susijusi su šiuo ... virusu“, – teigė ministras.

PSO sprendimas buvo priimtas, kai JAV Teksaso valstijoje nuo kiaulių gripo mirė beveik dvejų metų vaikas iš Meksikos. Tai pirmoji kiaulių gripo auka ne Meksikos teritorijoje.

Visas šalis raginama skubiai imtis priemonių kovai su pandemija, sustiprinti stebėjimą bei užkratų kontrolę.

Trečiadienį Vokietijoje jau patvirtinti trys žmonių užsikrėtimo kiaulių gripu atvejai, o Portugalijoje įtariamas kiaulių gripo atvejis yra susijęs su trejų metų berniuku, kuris praėjusią savaitę atvyko iš Jungtinių Valstijų. Dar trys kiaulių gripo atvejai patvirtinti Didžiojoje Britanijoje, kurioje praeitą savaitgalį buvo nustatyti du šiuo nauju virusu užsikrėtę asmenys.

JAV Vyriausybės pareigūnas patvirtino, kad šalyje nuo naujos atmainos kiaulių gripo viruso mirė pirmas žmogus – metų ir vienuolikos mėnesių vaikas. Iki vaiko mirties buvo pranešama, kad JAV yra 66 kiaulių gripu užsikrėtę žmonės 6 valstijose: 11 Kalifornijoje, 2 Kanzase, 45 Niujorke, 1 Ohajuje, 6 Teksase ir 1 Indianoje. Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris paskelbė valstijoje nepaprastąją padėtį, o prezidentas B.Obama paprašė Kongreso papildomų 1,5 mlrd. dolerių kovai su virusu. Jis sakė, kad tie pinigai leistų vyriausybei „maksimaliai lanksčiai“ atremti infekciją, kaupti antivirusinius preparatus ir pradėti rengtis skiepijimui.

Tiksliai dar nėra visiškai aišku, kiek konkrečiai žmonių pakirto virusas H1N1. Meksikos valdžia dabar atlieka išsamesnius iš sergančių žmonių paimtų pavyzdžių laboratorinius tyrimus. Taip pat toliau ieškomas šio gripo protrūkio šaltinis. Dėmesio centre - kiaulių ferma rytinėje šalies dalyje. Meksikos valdžia ragina neskubėti daryti išvadų ir net neatmeta galimybės, kad virusas kilo ne šioje šalyje.

Vakar Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sušaukė mokslo ekspertus aptarti padėties ir pasistengti tiksliai nustatyti protrūkio kilmę. Jau anksčiau patvirtinta, kad gripas perduodamas iš žmogaus žmogui, tad kelionių apribojimai vargu ar bus veiksmingi, nes virusas jau išplito mažiausiai į 8 šalis ir yra įtariamas dar septyniose. Nepaisydamos to kai kurios valstybės – Kuba, Argentina – jau uždraudė skrydžius į Meksiką ir iš jos, o JAV ir Europos Sąjunga paragino savo piliečius atsisakyti ne itin svarbių kelionių. 

Nors skelbiama, kad ši krizė nesusijusi su maistu, mažiausiai 10 valstybių apribojo kiaulienos importą iš JAV ir Meksikos. Tokį sprendimą priėmė Rusija, Kinija, Filipinai, Tailandas, Kazachstanas, Serbija, Ukraina, Jungtiniai Arabų Emyratai, Ekvadoras.  

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)

Susijusios žymos: