Po Paukščių Taką gali klaidžioti šimtai juodųjų skylių  (3)

Pasak astronomų, naujausi skaičiavimai remia prielaidą, kad po mūsų galaktiką gali klajoti šimtai masyvių juodųjų skylių, išlikusių Paukščių Takui prisijungus ankstyvąsias galaktikas, praneša „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad šios juodosios skylės iš pradžių buvo įsikūrę labai mažų nedidelės masės galaktikų centruose. Po milijardų metų šios nykštukinės galaktikos susidurdamos tarpusavyje suformavo visavertes galaktikas, tokias, kaip Paukščių Takas.

Hipotezė apie mūsų galaktikoje klaidžiojančias juodąsias skyles buvo iškelta jau anksčiau, tačiau mokslininkai, parengę naują kompiuterinį modelį, apskaičiavo, kad Paukščių Take jų galėjo likti keli šimtai. Tyrimo autoriai prognozuoja, kad jos gali būti pasislėpusios mažuose žvaigždžių spiečiuose.

„Juodosios skylės yra Paukščių Tako praeities reliktai, - teigia Harvardo – Smithsono astrofizikos centro (JAV) tyrėjas Avis Loebas. – Mes jas tyrinėjame tarsi archeologai, norintys daugiau sužinoti apie mūsų galaktikos praeitį ir juodųjų skylių formavimosi istoriją ankstyvosios Visatos laikais.“

Klaidžiojančios juodosios skylės Žemei pavojaus nekelia – manoma, kad pati artimiausia iš jų turėtų būti nutolusi per kelis tūkstančius šviesmečių. Astronomai stengiasi jas aptikti norėdami gauti liudijimų apie Paukščių Tako formavimosi istoriją, nes mano, kad jos gali padėti nustatyti galaktikų formavimosi Visatoje laiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)