Potencialiai pavojingų Žemei kosminių kūnų sąrašą papildė kometos branduolys  (3)

Potencialiai pavojingus Žemei kosminius kūnus stebintys astronomai, vykdydami „Catalina Sky Survey“ programą, aptiko neįprasta orbita skriejantį asteroidą 2009 HC82, kurio skersmuo siekia nuo 2 iki 3 kilometrų, praneša „UniverseToday.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balandžio 29 d. pastebėtas asteroidas aplink Saulę skrieja priešinga kryptimi, nei dauguma Saulės sistemos dangaus kūnų. Pirminiais skaičiavimais šia labai ištęsta orbita skriejantis 2009 HC82 reguliariai priartėja prie Žemės per maždaug 3,5 mln. kilometrų atstumą. O tai reiškia, kad jis patenka į potencialiai Žemei pavojingų asteroidų kategoriją.

Asteroido orbita Žemės orbitos plokštumos atžvilgiu yra pakrypusi maždaug 25 laipsnių kampu. Į arčiausiai Žemės orbitos esantį erdvės tašką jis sugrįžta kas 3 metus ir 5 mėnesius, tačiau ne visada ten tuo metu būna Žemė. Artimiausias santykinai „artimas“ mūsų planetos ir 2009 HC82 susitikimas įvyks 2012 m. sausio 4 d., kai juos skirs maždaug 23 mln. km atstumas.

Pasak astronomų, neįprasta šio asteroido orbita gali reikšti, kad jis yra akmeninis „išdegusios“ kometos branduolys, kurią prieš milijonus metų didžiosios mūsų sistemos planetos „prisitraukė“ iš Oorto debesies. Ilgainiui išgaravus ledo dangai, vidine Saulės sistemos dalimi liko skrieti tik kometos branduolys.

Tačiau atrastasis asteroidas mokslininkams užminė ir dar didesnę mįslę. Pasak JAV Mažųjų planetų centro astronomo Briano Marsdeno, visiškai nesuprantama, kodėl šis asteroidas buvo pastebėtas tik dabar. „Jis turėjo būti lengvai pastebėtas dar 2000 metais, – pareiškė jis. – Kodėl niekas jo nematė?“. Tikimasi, kad tai paaiškės po tolimesnių asteroido orbitos tyrimų.

Prie to pačio galite paskaityti apie kitus "keistus" mūsų kaiminystėje skriejančius kosminius kūnus - Saulės sistemos „Drakulą“ arba Žemę persekiojantį keistą asteroidą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)