Garsusis karalienės Nefertitės biustas – klastotė?  (2)

Viename Berlyno muziejuje saugomas karalienės Nefertitės biustas, kuris, kaip manyta, sukurtas prieš 3 400 metų, iš tiesų tėra 1912 metais sukurta kopija, kuri buvo pagaminta siekiant išbandyti senovės egiptiečių naudotus pigmentus, teigia meno istorikas iš Šveicarijos Henri Stierlinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šio biusto originalumą ir galimas "korekcijas" ekspertai kalba jau kuris laikas. Tačiau iki šiol buvo manoma, jog jos biustas senovėje tiesiog buvo retušuotas. Na, o dabar jau pasigirdo nuomonė, jog tai paprasčiausias falsifikatas.

Keliolika knygų apie Egiptą, Artimuosius Rytus ir ankstyvąjį islamo laikotarpį parašęs H.Stierlinas neseniai išleistoje knygoje sako, kad Berlyno Senajame muziejuje saugomas biustas buvo sukurtas kasinėjimų vietoje Vokietijos archeologo Ludwigo Borchardto nurodymu , o jo autorius - menininkas Gerardtas Marksas.

„Vis mažiau tikėtina, kad šis biustas yra originalus“, - šveicarų ekspertas sakė naujienų agentūrai AFP. Pasak istoriko, archeologas tikėjosi sukurti naują karalienės atvaizdą, kuriame norėjo pavaizduoti Nefertitę dėvinčią anksčiau rastą jai priklausiusį vėrinį. Taip pat siekta išmėginti kasinėjimų metu rastus pigmentus.

Tačiau per 1912 metų gruodžio 6 dieną vykusį priėmimą šiuo biustu labai susižavėjo vienas vokiečių kunigaikštis, kuris jį palaikė originaliu darbu, o L.Borchardtas „neišdrįso sukelti nepatogumo“ savo svečiams, nurodė H.Stierlinas.

Šią mįslę 25 metus aiškinęsis mokslininkas sakė savo išvadas grindžiantis keliais faktais. „Biustas neturėjo kairiosios akies, taip pat nebuvo jokių jos pėdsakų. Senovės egiptietis tai laikytų įžeidimu, nes tikėjo, jog statula įkūnija asmenį“, - nurodė jis.

H.Stierlinas taip pat pastebėjo, kad biusto pečiai buvo nukirsti vertikaliai - XIX amžiui būdingu stiliumi, nors „egiptiečiai pečius nukirsdavo horizontaliai“. Be to, skulptūroje akcentuojami bruožai, būdingi XIX-XX amžių sandūroje vyravusiam secesijos meno stiliui.

Pasak istoriko, moksliškai neįmanoma nustatyti, kada buvo sukurtas biustas, nes jis pagamintas iš alebastru padengto akmens. „Pigmentai, kuriuos įmanoma datuoti, iš tikrųjų yra senoviniai“, - pridūrė jis. H.Stierlinas taip pat vardijo su šio biusto atradimu, atgabenimu į Vokietiją ir to meto mokslo darbais susijusius neatitikimus.

Tariamoje biusto radimo vietoje dirbę Prancūzijos archeologai nemini šio radinio ir nepaliko rašytinių ataskaitų apie šiuos kasinėjimus. Anksčiausia išsami ataskaita apie Nefertitės biustą buvo paskelbta 1923 metais - praėjus vienuolikai metų po jo atradimo.

Archeologai „netgi nepasivargino pateikti aprašymo, o tai atrodo labai keista, žinant, kad buvo rastas nepaprastas neapgadintas dirbinys“. Pasak H.Stierlino, L.Borchardtas „žinojo, jog tai klastotė“.

„Jis 10 metų laikė (biustą) savo rėmėjo svetainėje. Tai tas pats, tarsi laikyti Tutanchamono kaukę savo svetainėje“, - stebėjosi mokslininkas. Egiptas pareikalavo grąžinti ant Nilo kranto rastą Nefertitės biustą, kai šis pirmąkart buvo viešai eksponuotas 1923 metais. Biustas vaizduoja stulbinamo grožio moterį, dėvinčią unikalų kūgišką galvos apdangalą.

Dirbinys, kuris yra vienas iš populiariausių turistų traukos objektų Berlyne, bus perkeltas į specialią salę renovuotame Naujajame muziejuje, kuris vėl atvers duris spalį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: