Dar viena dinozaurų išnykimo hipotezė: kalti ugnikalniai  (16)

Naujausi tyrimai skelbia, kad dinozaurai išnyko dėl ugnikalnių, išsiveržusių Indijoje prieš 65 mln. metų, praneša „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskutinius trisdešimt metų mokslininkai manė, kad dėl masinio šios rūšies gyvūnų išnykimo kaltas gigantiškas meteoritas, nukritęs Čiksulube, Jukatano pusiasalyje Meksikoje.

Tačiau dabar profesorė Gerta Kellera, kuri yra Prinstono universiteto (Naujojo Džersio valstija, JAV) geologė, teigia, jog iš suakmenėjusių gyvūnų ir augalų liekanų, iškastų El Penone, esančiame Meksikos šiaurės rytuose, matyti, jog meteoritas nukrito praėjus 300 tūkst. metų po to, kai išnyko dinozaurai.

Profesorė G. Keller mano, jog dinozaurai žuvo per ugnikalnių išsiveržimus.

„Dabar mes manome, kad labiausiai dėl dinozaurų išnykimo kaltas Dekano vulkaninis aktyvumas. Šiam reiškiniui iki šiol nebuvo skirta pakankamai dėmesio“, - pasakė ji.

Ugnikalnių išsiveržimai Indijos Dekano plokščiakalnyje įvyko prieš 63–67 mln. metų. Šio kataklizmo metu į atmosferą buvo išmesti didžiuliai kiekiai sieros dioksido.

Profesorė G. Keller, kurios tyrimų išvados paskelbtos leidinyje „Journal of the Geological Society of London“, pasakė: „Dėl Jukatano meteorito neišnyko nė viena gyvūnų rūšis.“

Ji sakė, kad nors meteorito skersmuo buvo šešios mylios (apytikriai 10 km), nė viena regiono gyvūnų ar augalų rūšis nenukentėjo, o išsiveržusių ugnikalnių dūmai užstojo saulę, pakeitė klimatą ir tapo rūgščių liūčių priežastimi.

Tačiau profesorė visgi nemano, kad jos tyrimas, trukęs dvidešimt metų, nutildys debatus dėl tikrosios dinozaurų išnykimo priežasties.

Priminsime, jog visai neseniai kita paleontologų komanda suabejojo standarine "meteorito teorija".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (16)