Dėl sraigių lėtumo "kalta" evoliucija?  (7)

Kodėl sraigės yra lėtos? Čilės Pietinio Universiteto mokslininkai Roberto Nespolo ir Paulina Artacho mano radę atsakymą: pasirodo, evoliucija palankesnė lėtesnėms sraigėms, nes jos yra energetiškai efektyvesnės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip, sraigės ne tik "kritikuojamos" dėl jų lėtumo - evoliucija taip pat nedaro joms jokių nuolaidų. Panašu, kad laikui bėgant išliko lėtesniu metabolizmu pasižyminčios sraigės, nes jos išsaugo daugiau kitoms gyvybinėms funkcijoms, tokioms kaip augimas ir dauginimasis, reikalingos energijos. 

Tikrindami biologinę hipotezę, teigiančią, kad kuo mažiau gyvūnas išeikvoja energijos, tuo daugiau jis jos turi išlikimui ir reprodukcijai užtikrinti, mokslininkai matavo beveik 100 sodinių sraigių dydį ir jų medžiagų apykaitos (metabolizmo) greitį. Po septynis mėnesius trukusio eksperimento tyrinėtojai nustatė, kad išgyvenusios sraigės pasižymėjo maždaug 20 procentų lėtesne medžiagų apykaita, o tarp jų dydžio ir išlikimo statistinio sąryšio (koreliacijos) nebuvo aptikta.

"Kai organizmas savęs išlaikymui suvartoja mažiau energijos, jos daugiau lieka kitai veiklai", teigia vienas tyrimo autorių. Tačiau mokslininkams kol kas nepavyko atsakyti į klausimą, ar lėtas metabolizmas susijęs su lėtesniu judėjimo greičiu. Jei taip, tai ateityje sraigės gali natūraliai tapti dar lėtesnės.

(0)
(1)
(-1)

Komentarai (7)