Į Žemę sėkmingai sugrįžo "Hubble" teleskopą atnaujinę astronautai (Video)  (4)

Sekmadienį daugkartinio naudojimo erdvėlaivis „Atlantis“ sėkmingai baigė misiją. Tiesa, jam taip ir nepavyko nusileisti Floridoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugkartinio naudojimo JAV erdvėlaivis „Atlantis“ sekmadienį nusileido Kaliforinijoje, Edvardso karinėje oro bazėje, – septynių astronautų įgula sėkmingai grįžo į Žemę.

Kosminį „Hubble“ teleskopą Žemės orbitoje sutaisę astronautai nuo penktadienio turėjo laukti palankių oro sąlygų, kad galėtų baigti misiją ir grįžti namo. Skriedami 500 kilometrų aukštyje virš Floridos JAV astronautai penktadienį matė, kas jų laukia Žemėje: tiršti debesys, stiprūs vėjai ir tikėtina audra su perkūnija. NASA nurodė, kad „Atlantis“ bus leista tūpti tik tokiu atveju, jeigu debesuotumas neviršys 50 proc., matomumas sieks bent 8 kilometrus, o šoninio vėjo gūsiai nebus smarkesni nei 28 kilometrai per valandą.

Nors erdvėlaivis pagal planą turėjo leistis Floridoje – ten, iš kur ir pakilo į dangų prieš trylika dienų, tačiau to padaryti nepavyko. Ilgą laiką išbuvusios blogos oro sąlygos Floridoje privertė NASA griebtis atsarginio ir brangesnio varianto – tupdyti erdvėlaivį Kalifornijoje. Brangesnio, nes dabar erdvėlaivį teks pergabenti į jo starto aikštelę Kennedy kosmoso centre, esančią kitoje žemyno pakrantėje. Tai papildomai kainuos 1,8 mln. dolerių. „Atlantis“ Floridą pasieks ant lėktuvo „Boeing 747“ nugaros, o ši operacija truks maždaug savaitę.

Per penkis darbo atvirame kosmose seansus astronautai suremontavo 19 metų senumo „Hubble“ teleskopą: sumontavo naujus įrenginius, pakeitė baterijas ir sutaisė sugedusią įrangą. Remontas kainavo apie milijardą JAV dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: