Buvęs astronautas gali tapti „NASA“ vadovu  (4)

„Baltieji rūmai“ paskyrė naują JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos („NASA“) administratorių: juo tapo Charles Bolden. Atsistatydinęs „Marine Corps“ generolas ir buvęs astronautas, pilotavęs erdvėlaivį, kuris 1990 m. nugabeno „Hubble“ kosminį teleskopą į kosmosą,


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Charles Bolden buvo laikomas pagrindiniu kandidatu šioms pareigoms. Prezidentas Barakas Obama paskyrė ir administratoriaus pavaduotoją: juo tapo Vašingtono kosmoso konsultantas Lori Garver.

Jeigu Kongresas patvirtins šiuos kandidatus, Charles Bolden susidurs su dideliais iššūkiais. 2010 m. kosminis erdvėlaivis turi būti pakeistas naująja raketa „Ares I“, tačiau naujosios raketos sukūrimui dar reikia penkerių metų. Norman Augustine, vadovaujantis specialistų grupei, ieško alternatyvių kelių, tačiau „NASA“ mokslo programa vis dar kenčia dėl nepakankamo biudžeto. „Rice“ universiteto kosmoso mokslininkas Eugene Levy teigia, jog biudžetas yra toks mažas, jog beveik nieko negalima padaryti tinkamai.

Tikėtina, jog visą šį laiką "NASA" turės nuomotis kosminio transporto paslaugas iš Rusijos.

„Lygiagrečios pastangos“

„Kosmoso žvalgymas ir mokslas – tai lygiagrečios pastangos, kurios papildo viena kitą“, - prieš trejus metus Senato pakomitečiui sakė Charles Bolden. Jis taip pat buvo grupės, kuri 2004 m. ragino „NASA“ agentūrą nusiųsti kosminį erdvėlaivį ir atlikti „Hubble“ remontą.

„Charlie suvokia mokslo svarbą ir prisideda prie diskusijų, susijusių su kosminių erdvėlaivių galimybėmis ir problemomis, - sakė Niu Džersio Technologijos instituto mokslininkas bei grupės vadovas Louis Lanzerotti. – Aš manau, kad jis bus geras administratorius“.

Ryšiai su aerokosmosu

1986 - 1994 metų laikotarpiu Charles Bolden pilotavo dvi kosminių erdvėlaivių misijas, vadovavo dviems kitoms misijoms bei dirbo „NASA“ administratoriaus pavaduotoju. Iki pernai metų dirbo patronuojančios kompanijos „Aerojet“ direktoriumi, o šiuo metu yra erdvėlaivių konsultantas. Kai kurie stebėtojai nerimauja dėl Charles Bolden paskyrimo: aerokosmoso analitikas Charles Lurio bijo, jog naujasis administratorius gali būti palankesnis didelėms kompanijoms, o ne ką tik susikūrusioms.

Jeigu bus patvirtintas paskyrimas, tai Charles Bolden bus pirmasis juodaodis administratorius bei antrasis buvęs astronautas, paskirtas į šią poziciją. Pirmasis buvo karinio jūrų laivyno viceadmirolas Richard Truly, kuris šias pareigas ėjo nuo 1989 iki 1992 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: