Indonezijoje Komodo varanai iš bado ėmė puldinėti žmones  (4)

Komodo varanai arba dar vadinami drakonai, turi panašius į ryklio dantis. Įkasdami jie suleidžia nuodų, nuo kurių žmogus gali mirti per valandą. Anksčiau kartu su šiais didžiausiais pasaulyje ropliais gyvenę žmonės jų nebijojo. Vietos gyventojai net pasakoja legendą, kaip žmogus vedė drakono „princesę“ ir jiems gimė dvynukai – berniukas Gerongas ir drakoniukė Orah, kuriuos gimimas išskyrė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau nuo 2007 metų Komodo drakonų aukomis tapo du žmonės – 8 metų berniukas, nuėjęs į krūmus už namo, ir 31 metų žvejys, netyčia užmynęs ant aukštoje žolėje gulinčios reptilijos. Buvo ir sunkiai sužeistų žmonių, nors pasak spaudos, roplių jie tikrai neprovokavo.

Pasklidus žiniai, kad Komodo drakonai ėmė puldinėti žmones, Rinkos salos gyventojus apėmė baimė. 46 metų reindžeris Mainas, kuris kaip ir dauguma indoneziečių turi tik vieną vardą, dirbo raštinėje, kai drakonas, užšliaužęs laiptais į jo Nacionaliniame parke esančią medinę trobelę, susirangė jam aplink kojas. Mainui pabandžius išsivaduoti iš jo stiprių gniaužtų, drakonas suleido jam į ranką dantis. „Maniau, kad mirsiu. Pusę savo gyvenimo praleidau dirbdamas su šiais drakonais ir niekada nemačiau nieko panašaus. Laimei draugai išgirdo mano riksmus ir skubiai nugabeno į ligoninę“, – pasakojo jis žurnalistams.

Šie Komodo drakonai, priklausantys varanų šeimai, yra labai populiarūs Europos ir JAV zoologijos soduose. Jie užauga iki 3 metrų ilgio ir sveria apie 70 kilogramų. Pasaulyje jų yra likę tik apie 2500, todėl jie įrašyti į Raudonąją knygą.

Daugiausia jų gyvena Komodo nacionaliniame parke. Tačiau medžiotojams iššaudžius elnius ir buivolus, drakonams tenka misti paukščiais, graužikais ir driežais. „Jausdami nuolatinį alkį šie ropliai ir pradėjo puldinėti žmones“, – aiškina biologas ir reptilijų ekspertas Heru Rudiharto. Jo teigimu, šie padarai visada buvo pavojingi, nes gali netikėtai pasirodyti iš už medžių arba paplūdimyje. Jie greiti, stiprūs ir nuodingi.

Manoma, kad Komodo drakonai išsivystė iš didžiausių Indonezijos roplių, kurie gyveno Javos saloje ir Australijoje prieš daugiau kaip 30 000 metų. Jie gali judėti net 30 kilometrų per valandą greičiu, skuosdami savo storomis kojomis. Pavojingiausi – drakono dantys, kurie giliai įsminga į kūną. Į žaizdą patekę nuodai neleidžia kraujui krešėti, todėl krenta kraujo spaudimas ir žmogus praranda sąmonę. Apie tai mes jau rašėme šiame straipsnyje, kuriame surasite kelis video intarpus apie šiuos didžiulius driežus.

Per pastaruosius 35 metus drakonai nugalabijo keturis žmones.

Išsigandę Rinkos salos gyventojai reikalauja leidimo aptverti savo sodybas 2 metų aukščio tvoromis, tačiau Nacionaliniame parke to daryti negalima, todėl jie ėmė pinti tvoras iš šakų.

Drakonų išsigando ne tik vietos gyventojai, bet ir turistai, kurių čia netrūksta, nes Komodo nacionalinis parkas laikomas vienu iš septynių pasaulio gamtos stebuklų. Jo kalnuose ir savanoje gyvena pelėdos, meškos ir nedideli laukiniai arkliai. Visą salą juosia koralų rifai ir nuostabūs užutekiai, kuriuose pilna banginių, delfinų ir vėžlių. Kadangi biologai sako, kad drakonus pritraukia džiovinamų žuvų ir verdamo maisto kvapas, jų apsilankymai gyvenvietėse darosi vis dažnesni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(9)
(1)
(8)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: