Pasiūlytas naujas keramikos dirbinių datos nustatymo metodas  (5)

Mančesterio universiteto mokslininkai paskelbė sukūrę naują būdą nustatyti archeologinių keramikos dirbinių amžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikimasi, kad jis gali tapti tokiu pat svarbiu ir plačiai taikomu, kaip ir radioaktyviosios anglies metodas organinės kilmės iškasenoms.

Šis metodas tinka tokiems iš molio pagamintiems daiktams, kaip plytos, čerpės, keramikos gaminiai, o būtent tokių archeologinių iškasenų dažniausiai ir randama.
Jau patvirtinta, kad šis būdas leidžia tiksliai identifikuoti iki 2000 metų senumo objektų amžių, ir tikimasi, kad jį būtų galima pailginti ir iki 10000 metų.

Būdas pavadintas „rehydroxylation dating“, apytikriai būtų galima išversti „amžiaus nustatymas vandens pašalinimo ir pakartotinio įgėrimo būdu“ ir remiasi keramikos savybe sugerti atmosferos drėgmę po to, kai ji yra išimama iš išdeginimo krosnies.

Šis procesas nenutrūkstamai tęsiasi visą laiką, ir medžiaga nuolat sunkėja – kuo didesnis jos amžius, tuo ji sunkesnė - tiksliau, didėja jos tankis.

Dar 2003 metais Mančesterio ir Edinburgo tyrėjų grupės nustatė dėsnį, labai tiksliai aprašantį, kaip vyksta keramikos ir vandens reakcija laike.

Tiriama medžiaga yra įkaitinama iki 500 laipsnių pagal Celsijaus skalę ir taip yra išgarinamas vanduo. Po to bandinys yra sveriamas ypač tiksliomis svarstyklėmis, galinčiomis užfiksuoti net dešimtmilijoninės gramo dalies pokytį, ir išmatuojama, kokiu greičiu jis vėl sugeria atmosferos drėgmę.

Po to, pasinaudojus aukščiau paminėtu dėsniu, galima apskaičiuoti, kiek laiko truktų, kad bandinio tankis pasiektų buvusį prieš išgarinimą, o tai ir bus jo amžius.

Bandymų metu pavyko tiksliai datuoti ir Romos imperijos laikų, ir viduramžių, ir šiuolaikinių plytų amžių.

Dabar tiriama, ar šis būdas tiktų ir porceliano amžiaus nustatymui, taip pat ar nepavyktų, žinant medžiagos amžių, nustatyti, kokioje vidutinėje temperatūroje ji buvo, o tai padėtų klimato kaitos tyrimams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(1)
(0)
(1)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: