Astronautus kamuoja kosminiai galvos skausmai  (4)

Astronautai į savo profesinių ligų sąrašą gali įrašyti ir kosminius galvos skausmus, teigia mokslininkai. Apklausę 17 patyrusių astronautų tyrėjai nustatė, kad daugiau kaip du trečdaliai iš jų misijų metu kenčia nuo galvos skausmo, nors grįžus į Žemę tokiais negalavimais nesiskundžia, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie galvos skausmai unikalūs, įgulos narių apibūdinami kaip „sprogdinantys“ ir dažniausiai nesusiję su kosmose pasireiškiančiais vestibiuliarinio aparato sutrikimais.

Tyrimus atlikę olandų mokslininkai, jų rezultatus paskelbę žurnale „Cephalalgia“, siūlo tokius galvos skausmus išskirti į atskirą grupę.

Anksčiau buvo manoma, jog visi kosmose patiriami galvos skausmai yra vestibiuliarinio aparato sutrikimų simptomai, kuriuose sukelia dėl sunkio jėgos nebuvimo atsiradusi disorientacija.

Daugiau kaip du trečdaliai iš užregistruoto 21 galvos skausmo, kuriuos juto 12 astronautų, neturėjo nė vieno simptomo, siejama su vestibiuliarinio aparato sutrikimais. Nepasireiškė nei pykinimas, nei vėmimas ar galvos svaigulys.

9 atvejais galvą astronautams imdavo skaudėti erdvėlaiviui kylant, 9 atvejais – būnant kosminėje stotyje, vienu atveju – dirbant atvirame kosmose, 2 atvejais – nusileidimo metu.

Mokslininkų teigimu, kelionės į kosmosą galvos skausmus gali sukelti dėl įvairių priežasčių, tačiau pagrindinė jų – mikrogravitacija.

Žinoma, jog dėl mikrogravitacijos kraujyje sumažėja deguonies, o dėl to gali imti skaudėti galvą. Mikrogravitacija taip pat gali suintensyvinti kraujo tekėjimą į smegenis, o dėl to gali padidėti intrakardialinis spaudimas. Tai dar vienas galvos skausmą sukeliantis veiksnys.

Daugeliu atvejų galvos skausmas buvo pakenčiamas, tačiau jis vargino astronautus, daugeliui teko išgerti tablečių.

Londono universiteto koledžo kosmoso medicinos ekspertas Kevinas Fongas teigė: „Beveik neįmanoma nustatyti, kokį poveikį skrydžiai į kosmosą daro žmogaus kūnui. Tik nedaugelis ten nukeliauja, o tokias sąlygas atkurti Žemėje labai sudėtinga. Kosmose astronautai susiduria su įvairiomis sveikatos problemomis, tad svarbu geriau jas suprasti“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)