1 iš 7 mokslininkų teigia, kad kolegos klastoja duomenis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lape 2009-06-04 22:05
Nu ir kas? Dar toje pačioje Britanijoje atlikus moterų apklausą paaiškėjo, kad 1 iš 10 vaikų yra visai ne jos vyro...
Redakcija 2009-06-04 22:12
Nereiktų vien tik kritiškai žiūrėti į šias apklausas - tai greičiau diplomatiškas bandymas užsiminti kolegoms mokslininkams apie jų etiką. Ir tai yra didelė problema - jei D. Britanijoje tuo užsiima 1 iš 7 mokslininkų (klausimas ar tikrai tiek mažai), tai lietuvoje turbūt 6 iš 7. Nuo docentų iki kai kurių akademikų. Šie reiškiniai bus gyvi tol, kol kažkas viso to gerokai nepajudins. Tad tokie vieši pasisakymai papučia šiokiu tokiu gaiviu vėjeliu....
rimka 2009-06-04 23:34
atrodo kad jau ir mokslu nebegali pasitiket
gedas 2009-06-05 00:24
jei nebegali pasitiketi mokslu, tada belieka tik Dievas.
SaliamonXP 2009-06-05 00:31
Nebukit mazi vaikai... Tol kol nuo gautu rezultatu priklausys mokslininko alga ir prestizas klastojimo nesustabdys niekas. Kaip jus pvz pasakytumete tyrimo uzsakovui suinteresuotam rasti kokia nors gresme, kad po 2 metu tyrimu ir 3mln doleriu investiciju nieko neradote...?
ADIDAS 2009-06-05 10:53
TAI FAKTS KAD KLASTOIA GI KAIP SU AKTIMELIU BUVO, A?
lape 2009-06-05 11:34
Beje dažnai mokslininkai nesuvokia statistikos, taiko tuos metodus kaip papuola, kad tik rezultatai gražiau atrodytu. Ir daro jie visai nenorėdami ką nors, apgauti.
maxis70 2009-06-05 15:15
Man tai keista apklausa. Įsivaizduokit ateina tyrėjai į kokį universitetą ir užduoda klausimą; "ar tu esi klastojęs dokumentus", na aišku, atsakinėji anonimiškai, ir nusižengimas, matyt, nebaudžiamas mirtimi, tai drąsiai teigi: "Taip, aš esu klastojęs rezultatus". Aišku jei jau gali prisipažinti, kad esi klastojęs rezultatus, tai jau tikriausiai šį įvyki esi papasakojęs savo kolegoms, irgi aišku nevisiems, tik patikimiems draugams, kurių irgi klausia tyrėjai: "Ar pažįstate žmogų klastojusi rezultatus". Na tu aišku pažįsti, kaip ir dar tuzinas kitų to universiteto darbuotojų, ir visi atsako taip, ir visi galvojo tik apie vieną ir tą patį žmogų. Taip 1/7 mokslininkų atsako taip, kokie 2/7 nenorėjo išduoti draugo, na o likusieji nebuvo itin geri draugai. Na gal ir banaliai paaiškinau situacija, bet mano manymu, toks tyrimas anaiptol neatskleidžia visos tiesos. Matau tik tai, kad 2% mokslininkų, kurie klastojo rezultatus, kitus 1/7 laiko savo draugais.
Baaaik 2009-06-05 16:35
O man kaip tik atrodo, kad daugiau. Mokslininkas ar grupele mokslininku klastoja duomenis, nemanau, kad prisipazins tai dare. O druk kasnors.. Del kazkokios apklausos tikrai ir pats neprisipazinciau.
Baaaik 2009-06-05 20:04
Ir jeigu suklastoja duomenis, tai nemanau, kad skelbiasi kolegoms.. Juk su kolegomis kartais vyksta sveika konkurencija, tai kad maxi70 pagalvok, kaip as tavim galeciau manipuliuot jei zinociau, kad tu esi suklastojas ar klastoji duomenis.
maxis70 2009-06-05 21:07
Na visų pirma minėjau, kad gali pasakyti tik savo patikimiems draugams. Antra tai buvo elementariausias pavyzdys į kurio smulkmenas abejoju ar verta gilintis, nes ne tai norėjau pasakyti. Trečia, norėjau pasakyti, kad duomenys surinkti šiuo tyrimo metu niekaip neatskleidžia tiesos, nes jeigu žino vienas kolega, tikriausiai žino ir kitas (net ir tos pačios konkurencijos metu, gali prasitarti ne pats pažeidėjas, o kitas žmogus) taigi žmonių, žinančių kolegų, kurie klastoja rezultatus, yra žymiai daugiau negu pačių klastotojų. O dėl manipuliacijos, tai komentuoti tiksliai negaliu, gal kiti ir manipuliuoja žmonėmis, gal ir ne, faktas, kad yra mokslininkų, kurie klastoja, ir apie jų darbus žino kiti, tik klausimas, kiek tokių yra iš tikrųjų.
kionig 2009-06-05 23:00
Moksliniai tyrimai yra ne siaip sau, todel jie yra sunkus ir greitai ka nors atrast nera lengva bei pvz vykstant tyrimo metu, matant mokslininkams, kad nelabai kas gaunasi ir pradedama imituoti tyrima, taip klastojant duomenis. Nes bus taip, kaip teisingai pastebejo: , mineta argumenta, tai visgi realistiskiausias variantas, nes suprantate, kad zinodami, kito asmens slaptaja informacija ji galite santazuoti, o cia jau prasideda nebe sveika konkurencija, o mini karas, norint dominuoti ir pasalinti priesus, kad gautum daugiau. Beje, kaip minejau tokia apklausa turi mazai itakos, ir is to sudaryta statiska nelabai sudomina kai pateikiam kad tik 1 is 7 pasisako, ka nors, nes daugelis galvoja, kad aj cia visi vagis, jei vienas taip daro taip ir kiti daro. Sis stereotipas, zinoma, ne visur tinka. Bet yra ir rimtesnis tyrimas, kaip auditas, tik kad jis uzima laiko gan nemazai, o, be to, visko ir nepatikrinsi ar teisinga, bet tada jau ieskoma kabliuku ir prasideda rurinimas, per kuri gali netekti vietos: tarkim dirbi prie rimto tyrimo, ir tave pagauna, o jei ne tai baimes iki ausu atsiranga, taip kad ne vien gali netekti savo vietos, bet ir isvis, kad kadanors prileistu prie kokio tai tyrimo, nes tavimi jau nebepasitikes, nei kolegos, nei investuotojas, kuris dar gali tave i teisma paduot uz kapitalo svaistyma ir pns, nei kiti darbdaviai ir praktiskai sedi pelkeje arba kaliuzeje, arba su gan nemaza bauda. Taigi informacija siais laikais yra labai vertinga ir jos dalijimas prilygsta sau duobes kasimui. O cia, kad tokioje Anglijoje 6/7 tai dar nieko nuostabus, o apie Lietuvoje tai isvis patyliu, ten visi be isimties varo bizni, kur jau nebestebina. Zinoma, neisgaudysi visu ir ta korupcija yra visur: vienur ji didesne, kitur ji mazesne, o tai ant kiekvieno sazines.
Atlast 2010-08-21 16:32
1 is 7 teigia, o 6 is 7 klastoja.