Paaiškėjo, kurioje Žemės vietoje geriausia įrengti teleskopus  (7)

Atrasta Žemės vieta, kurioje atliekami kosmoso stebėjimai būtų mažiausiai iškraipomi atmosferos įtakos, tačiau regiono klimatas yra vienas iš atšiauriausių gimtojoje planetoje, praneša newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši vieta vadinama Kupolu A arba Dome Argus ir yra Antarktidoje (koordinatės 80'22 laipsnių ilgumos ir 77'21 laipsnių platumos). Michaelas Ashley iš Naujojo Pietų Velso universiteto Sidnėjuje (Australija) kartu su kolegomis norėjo rasti geriausiai astronomijai tinkančias vietas Antarktidoje. Derindami stebėjimą iš palydovų ir žemės stočių, jie įvertino įvairius faktorius, turinčius įtakos teleskopų vaizdui (pavyzdžiui vandens garų kiekį, vėjo greitį ir atmosferos neramumus).

Darbo grupė atrado, kad plokščiakalnyje yra geriausios atmosferos sąlygos, jei tik teleskopai yra pakelti virš jo užšalusio paviršiaus.

Pasirodo, jog dėl ledo apatiniai oro sluoksniai yra šaltesni, nei aukščiau esantys, taip suformuojamas „išvirkščias sluoksnis“, kuris kartu su stipriais ten esančiais vėjais gali sukelti smarkius atmosferos neramumus. Toks efektas teleskope iškraipytų gaunamą vaizdą. Tačiau darbo grupės tyrimas parodė, kad išvirkščias sluoksnis yra tik maždaug 20 metrų storio.

Taigi, jeigu teleskopas būtų sumontuotas virš išvirkščio sluoksnio, jo vaizdas būtų veikiamas daug mažesnių neramumų nei kitose pasaulinio lygio observatorijose, teigia M. Ashley.

„Ten gerokai sausiau nei Mauna Kea (Havajuose) ir sausiau nei Atacama dykumoje (Čilėje)“, – teigia jis.

Šiuo metu Dome Argus regione jau veikia automatinis Kinijos įrengtas teleskopas, tačiau australų mokslininkai ragina statyti čia kur kas galingesnius prietaisus. Jų manymu Antarktida gali tapti vienintele vieta Žemėje, iš kurios būtų galima stebėti intensyvų tolimose galaktikose besiformuojančių žvaigždžių procesą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)