PSO paskelbė kiaulių gripo pandemiją (Video)  (6)

Po skubiai sušaukto pasitarimo dėl kiaulių gripo Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) pirmą kartą per 40 metų paskelbė gripo pandemiją. Toks sprendimas priimtas staiga padidėjus gripo susirgimų Australijoje ir Azijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pandemiją nuspręsta skelbti, nes trečiadienį žmonių užsikrėtimo virusu A(H1N1) atvejų, apie kuriuos Organizacijai pranešė jau 74 šalys, skaičius pasiekė 27 737. 141 tų atvejų baigėsi mirtimi (ligos išplitimo žemėlapį galite peržiūrėti čia). Pandemiją buvo paskelbta pirmą kartą po daugiau kaip 40 metų pertraukos.

Pandemijos paskelbimas privers 193 PSO šalis imtis sustiprintų sveikatos apsaugos priemonių, kad būtų sustabdytas viruso plitimas. Beje, pandemija, šiuo atveju vadinamojo kiaulių gripo, išreiškia tik pasaulinio masto geografinį viruso plitimą, bet nenurodo jo pavojaus lygmens.

Pasak Lietuvos sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko, pandemijos paskelbimas Lietuvai kol kas niekaip neatsilieps. „Nieko ypatingo imtis kol kas nereikės. Lieka tos pačios priemonės - padėties stebėjimas, analizavimas", - sakė ministras.

Medikų teigimu, gripo virusas – kaip chameleonas: jis kinta dažniausiai, lyginant su kitais virusais. Dėl to vien praėjusiame amžiuje yra kilusios trys gripo pandemijos: 1918, 1957 ir 1968 m. Paskutinioji Honkongo gripo pandemija palietė ir Lietuvą.

„Buvo ne baisu, bet sunku. Sirgo labai daug gydytojų, todėl sveikiesiems tekdavo po 60–80 iškvietimų pas ligonius. Jų buvo prašoma neiti į poliklinikas, siekiant suvaldyti gripo plitimą. Namuose rasdavome sergančius absoliučiai visus šeimos narius, kad kokia didelė būtų šeima. Mokyklos buvo uždarytas, eismas sutrikęs, nes sirgo vairuotojai", – prisimena Kauno medicinos universiteto profesorius gydytojas infektologas Alvydas Laiškonis.

Pandemijos kyla, kai paplinta naujas virusas. Vyresni žmonės būna įgiję imunitetą nuo skiepų arba persirgę kad ir kitokio viruso sukeltu gripu. Jaunų žmonių organizmas to nebūna patyręs, dažniau suserga tie, kurie nė karto nebūna sirgę gripu.

Gripo pandemijos kartojasi vidutiniškai kas 37 metai. Nuo paskutiniosios praėjo 41-eri. Pasaulio Sveikatos Organizacija jau seniai ragino rengtis naujai pandemijai, tik niekas negali žinoti, koks bus virusas. "Prancūzija seniai turi sukaupusi vaistų atsargų, kurių nepapildžius užtektų trečdaliui šalies, yra sukūrusi pandemijos valdymo scenarijų ir ne kartą jį repetavusi", – pasakojo profesorius A.Laiškonis, Lilio universiteto garbės daktaras, ne kartą stebėjęs tokias pratybas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: