Mėnulio veidrodinio atspindžio spinduliuose pastebėti Žemės gyvybės pėdsakai  (0)

Astronomai, bandydami išvengti atsispindėjusios Saulės šviesos, patenkančios į Žemės atmosferą nuo Mėnulio, atrado būdą, kuris jiems gali padėti ieškoti egzoplanetų su egzistuojančia gyvybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai 2008 metais rugpjūčio mėnesio 16 d. stebėdami dangų per visišką mėnulio užtemimą padarė netikėtą atradimą. Net tada, kai Mėnulis buvo pilnai uždengtas Žemės šešėlio, jis vis tiek švietė blausia raudona šviesa – spinduliai jį pasiekdavo per Žemės atmosferos kraštus. O naudojant antžeminius teleskopus, dalis šios šviesos, atsispindėjusios nuo Mėnulio, taip pat pateko ir į objektyvus.

Straipsnyje, paskelbtame „Nature news“, tyrėjai aiškino, jog ši šviesa neša informaciją apie mūsų planetos atmosferos sudėtį, todėl pavadinta „perdavimo spektru“. Mokslininkai labai nustebo, pamatę, kad pro gimtosios planetos kraštus praėjusių spindulių spektras atskleidė gyvybės požymius, tokius kaip atmosferoje esantis metanas bei deguonis, kurie yra neatsiejami žemiškosios gyvybės dalis. Taip pat buvo atrasta azoto pėdsakų, kuriuos pastebėti yra sunku, taip pat kaip ir Žemę saugančios jonosferos požymius. Astronomai nusprendė, jog jie turėtų užfiksuoti panašų spektrą kai egzoplaneta atsidurs priešais savo „motininę“ žvaigždę.

Tačiau tam, kad atlikti tokius tyrinėjimus, reikės specifinių sąlygų. Žemės orbita turės būti vienoje linijoje su egzoplanetos orbita, atstumas iki žvaigždžės turi būti sąlyginai mažas (iki 30 šviesmečių), ir žvaigždė turi būti mažoji nykštukė, tam kad planeta galėtų blokuoti pakankamą kiekį spindulių – visa tai leistų astronomams gauti pakankamai aiškius duomenis.

Nepaisant to, tyrimo lyderis, Enric‘as Palle‘as teigia: „Dabar mes žinome, kaip atrodo apgyventos planetos perdavimo spektras, todėl mes žinome, kaip rasti ir atpažinti planetas, kurios yra panašios į Žemę. Spektro informacija rodo, kad tai yra labai efektyvus kelias, rinkti informaciją apie biologinius procesus, kurie gali vykti tolimoje planetoje.“

Priminsime, jog panašios egzoplanetų tyrimo galimybės buvo pastebėtos panaudojant Veneros zondus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)