Rusijos žiniasklaida atakuoja Lenkiją dėl Antrojo pasaulinio karo pradžios  (16)

Rusijos valstybinė televizija parodė medžiagą, kurioje įrodinėja, jog Lenkija su Adolfu Hitleriu planavo užpulti SSRS, informuoja Lenkijos tinklalapis TVN24.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak laidos autorių, „lenkų ir vokiečių sąmokslas“ tapo pretekstu sovietams įžengti į Lenkijos teritoriją 1939-ųjų rugsėjo 17 dieną. Šis dokumentas, kaip teigia lenkų komercinė televizija, buvo rodomas patogiausiu žiūrovams laiku.

Rusijos TV laidos autoriai tvirtina, kad Lenkija ir Vokietija 1934 metais pasirašė sutartį dėl SSRS užpuolimo.

Pasak TVN24, dokumentas 1934 metais tikrai buvo pasirašytas, tačiau tai buvęs abipusis susitarimas dėl nepuolimo; jame nebuvo jokios užuominos apie karinę sąjungą prieš SSRS. Panašią sutartį Lenkija pasirašė ir su SSRS 1932 metais.

Neseniai Rusijos gynybos ministerijos oficialiame tinklalapyje buvo paskelbtas panašios tematikos pulkininko S.Kovaliovo straipsnis, kuriame teigiama, jog Antrasis pasaulinis karas kilo dėl Lenkijos pozicijos – atsisakymo patenkinti „smulkmeniškus“ A.Hitlerio reikalavimus, t. y. grąžinti Vokietijos reichui Dancigą (Gdanską) ir leisti nutiesti tarptautinę autostradą iš Vokietijos į Karaliaučių.

Rusijos gynybos ministerijos karo istorijos instituto bendradarbis pulkininkas S.Kovaliovas straipsnyje „Prasimanymai ir falsifikacijos vertinat SSRS vaidmenį Antrojo pasaulinio karo išvakarėse ir jam prasidėjus“, kuris buvo išspausdintas ministerijos tinklalapyje, buvo teigiama, kad dingstimi karui tapo Lenkijos atsisakymas vykdyti Vokietijos reikalavimus.

„Bet kuris žmogus, bešališkai tiriantis Antrojo pasaulinio karo istoriją, žino, kad (šis konfliktas) prasidėjo Lenkijai atsisakius patenkinti Vokietijos reikalavimus“, – rašė S.Kovaliovas.

„Vokietijos reikalavimai buvo gana nuosaikūs“, – pridūrė jis, nurodęs, kad Trečiasis Reichas 1939 metais tesiekė aneksuoti Baltijos uostamiestį Gdanską ir nutiesti kelius bei geležinkelius į Rytų Prūsiją per Lenkijos teritoriją.

„Sunku pasakyti, ar šie reikalavimai neturėjo pagrindo“, – sakė S.Kovaliovas.

Rusijos dienraštis „Vremja Novostej“ pareiškė, kad ministerijos svetainės skiltyje „Istorija: prieš melą ir falsifikacijas“ patalpintas straipsnis yra „žalingas“ Rusijai.

Žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ vadovas Arsenijus Roginskis sakė: „Tokia įvykių samprata man kelia didelį pasibjaurėjimą. Autorius supaprastina faktus ir juos iškreipia, kad padarytų norimą išvadą“.

„Pavojinga tai, kad (šis straipsnis) buvo paskelbtas Gynybos ministerijos tinklalapyje. Jeigu žmonės pagalvos, kad tokia yra ministerijos nuomonė, tada tai yra žingsnis pavojingų tarptautinių santykių aštrinimo link“, – jis aiškino naujienų agentūrai AFP.

Į audringą žiniasklaidos reakciją sureagavo Rusijos gynybos ministerija, greitai išplatinusi pranešimą, jog Sergejaus Kovaliovo straipsnis apie Antrojo pasaulinio karo priežastis nėra oficiali Rusijos gynybos ministerijos pozicija. Tai žurnalistams paaiškino Rusijos generalinio štabo vadovas, armijos generolas Nikolajus Makarovas.

„Ši publikacija yra diskusinio pobūdžio ir išreiškia autoriaus požiūrį, tačiau ne oficialią Rusijos gynybos ministerijos poziciją“, – pastebėjo Generalinio štabo viršininkas.

„Jokios išgalvotos, antraeilės dingstys negalėjo pakeisti Antrojo pasaulinio karo priežasčių“, – sakė N.Makarovas.

„Rusijos gynybos ministerija laikosi principingos pozicijos, kad istoriniuose klausimuose neturi būti konjunktūrinių falsifikacijų, mokslinio neišmanymo, aplaidaus, dviprasmiško žinomų faktų ir oficialių dokumentų traktavimo“, – pabrėžė generolas.

Ši istorija būtų aprimusi ir pamažu nuėjusi į užmarštį, jei ne dabartinis valstybinės televizijos žestas, aiškiai parodęs, jog ši tema dar neišsemta ir Rusija vis dar nori "išaiškinti" XX a. istoriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: