Dinozaurai buvo perpus lengvesni, nustatė mokslininkai  (4)

JAV mokslininkai nustatė, kad praktiškai visi didieji dinozaurai iš tikrųjų svėrė maždaug 2 kartus mažiau, nei buvo manoma iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kolorado valstijos (JAV) universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad beveik 25 metus viso pasaulio paleontologai dinozaurų kūno masei iš jų kaulų nustatyti naudojo klaidingą statistinį modelį. Šio tyrimo rezultatai skelbiami žurnale „Journal of Zoology“.

Kolorado universiteto specialistai teigia, kad klaidos minėtame statistiniame modelyje atsirado dėl neteisingo dinozaurų bei kitų didelių gyvūnų kaulų sandaros ir svorio supratimo. Pavyzdžiui, anksčiau buvo manoma, kad vieno didžiausių dinozaurų Apatosaurus louisae masė buvo apie 35 tonos. Pagal naujuosius skaičiavimus ji negalėjo viršyti 20 tonų.

Pasak JAV mokslininkų, jų aptiktų dinozaurų kūno masės statistinio modelio klaidingumą patvirtina dabartinių gyvūnų masės skaičiavimai, atlikti naudojant teisingą metodą. Pavyzdžiui, juo remiantis buvo apskaičiuota, kad konkretaus dramblio svoris buvo 6 tonos. Naudojantis klaidingu senuoju statistiniu modeliu, jo masė būtų keliomis tonomis didesnė.

Kai kurie anksčiau atlikti tyrimai gali paaiškinti, kodėl galėjo susidaryti toks dinozaurų masės skirtumas. Pasak mokslininkų, jų rezultatai leidžia manyti, kad dinozaurų, kaip ir paukščių, kauluose galėjo būti oro ertmių, todėl jie iš tiesų buvo lengvesni. Manoma, kad jei Kolorado universiteto mokslininkų skaičiavimai bus pripažinti teisingais, tai gali pakeisti visą dinozaurų biologijos supratimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: