Kovojant su nutukimu ES šalių mokyklose moksleiviai nemokamai gaus šviežių vaisių ir daržovių  (18)

Siekdama kovoti su didėjančiu vaikų nutukimu, Europos Sąjunga (ES) pradėjo vykdyti programą, pagal kurią mokyklos nemokamai gaus šviežių vaisių ir daržovių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Milijonai vaikų beveik visose 27 ES šalyse nuo kitų mokslo metų nemokamai gaus vaisių ir daržovių. Šia programa ES siekia skatinti sveiką mitybą ir mažinti vaikų nutukimą.

Tik Suomija, Latvija ir Švedija atsisakė dalyvauti programoje pirmais metais, per kuriuos ES skyrė 90 mln. eurų, kad būtų sumokėta už šviežius vaisius ir daržoves bei jų išdalijimą. Šios šalys galės prisidėti prie programos vėliau, jei panorės.

Pinigai kiekvieną ES narę pasieks per jos valstybinius ir privačius fondus. Jie skirti 2009-2010 mokslo metams. Šalys galės apsiriboti tik ES išaugintais vaisiais arba importuoti juos iš kitur, atsižvelgdamos į kainą, sezoniškumą ir prieinamumą. Jos taip pat turės nustatyti strategijas, kurios apims ir šviečiamojo pobūdžio iniciatyvas.

Daugelis ES narių jau dabar mokyklose vykdo sėkmingai remiamas vaisių ir daržovių programas, tačiau kitos šalys, ypač Vidurio ir Rytų Europos, tokių programų neturi.

Vienas šios ES finansuojamos schemos tikslų - pažaboti vis labiau Europoje nerimą keliantį polinkį į nutukimą, ypač vaikų. Antsvorio turi maždaug 22 mln. Europos vaikų. Daugiau kaip 5 mln. jų yra nutukę, kasmet šis skaičius padidėja dar 400 tūkst. vaikų.

Dauguma europiečių nepaiso Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijos kasdien suvalgyti po 400 gramų vaisių ir daržovių, ypač jų kratosi jaunimas.

Daugiausia vaisių ir daržovių per dieną suvalgo graikai, toliau seka portugalai, ispanai, italai, kipriečiai ir danai. Šios skalės gale - slovakai. Prancūzams ir olandams mažai trūksta iki PSO normos.

ES žemės ūkio komisarė Mariann Fischer Boel džiaugėsi, kad tiek daug ES narių nusprendė dalyvauti "šioje puikioje programoje". Ji vylėsi, kad tai paskatins jaunus žmones valgyti daugiau sveikų ir skanių produktų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)