Užregistruotas pirmasis kiaulių gripo atvejis Lietuvoje  (10)

Lietuvoje nustatytas pirmasis gripo A(H1N1) arba vadinamojo kiaulių gripo atvejis. Tai penktadienį BNS patvirtino sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirminiais duomenimis, gripas A(H1N1) nustatytas Tauragės gyventojui - 37 metų tauragiškis lankėsi Indijoje, iš kurios į Lietuvą sugrįžo birželio 14 dieną. Po kelių dienų sunegalavęs vyras kreipėsi į šeimos gydytoją.

Įtarus, kad tauragiškis gali sirgti kiaulių gripu, AIDS centre buvo atliktas išsamus tyrimas. Apie tai, kad pasitvirtino kiaulių gripo atvejis, buvo informuotas Tauragės visuomenės sveikatos centras. Mėginys greičiausiai dar bus siunčiamas į Londoną diagnozei patvirtinti.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai teigia, kad vyras dabar yra jau praktiškai pasveikęs. Ligą jis įveikė namuose. Ministerijos duomenimis, šiuo metu daugiau įtartinų kiaulių gripo atvejų Lietuvoje nėra.

Anot medikų, ligonis sirgo lengva gripo A(H1N1) forma.

Kiaulių gripo simptomai primena paprastą gripą ar plaučių uždegimą. Pagrindiniai požymiai - aukšta temperatūra, kosulys, silpnumas. Gydytis patariama tomis pačiomis priemonėmis, kuriomis gydomas paprastas gripas.

Prieš keletą dienų pirmasis vadinamojo kiaulių gripo atvejis nustatytas ir kaimyninėje Latvijoje. Lenkijoje tokių atvejų užregistruota 13, Estijoje 5 sergantys šiuo gripu asmenys. Šiose šalyse mirusių nuo viruso A (H1N1) sukeltos ligos nėra.

Užsikrėtusiųjų A(H1N1) gripo virusu ir sergančiųjų skaičius pasaulyje nuo kovo pabaigos vis auga ir jau peržengė 52 tūkst. lygį 100 šalių ir teritorijų, o mirusiųjų jau yra 231, pirmadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Daugiausia vadinamojo kiaulių gripo ligos atvejų yra JAV - 21 449, 87 asmenys mirė, Meksikoje mirė 113 žmonių, čia sergančių šiuo gripu asmenų yra 7624. Daug sergančiųjų užregistruota Kanadoje - 5710, mirė 13, ir Čilėje - 4315, mirė 4.

Birželio 11 d. Pasaulinės sveikatos organizacija paskelbė kiaulių gripo pandemiją - tai padaryta ekspertams sutikus, kad ligos protrūkis dėl savo geografinio išplitimo masto pasiekė pandemijos statusą.

PSO generalinė direktorė Margaret Chan (Margaret Čan) sakė, jog "nuosaikios" pandemijos paskelbimas neturėtų sukelti panikos ir nereiškia, kad mirties nuo A(H1N1) atvejų skaičius smarkiai didės.

Pasak jos, šis pavojaus paskelbimas "reiškia, kad pasaulis juda į savo pirmosios XXI-ajame amžiuje gripo pandemijos pirmąsias dienas".

Kauno medicinos universiteto Infekcinių ligų klinikos infektologas, profesorius, mokslų daktaras Alvydas Laiškonis lrytas.lt portalui tvirtino, kad kiaulių gripas plinta greitai.

„Tai - ūmi kvėpavimo takų infekcija. Manoma, kad šis virusas yra derinys, susikombinavęs iš kiaulių, žmonių ir paukščių gripo. Tie, kurie kalba apie perdėtą pavojų, turbūt nesirgo 1968 metų gripu. Aš pats juo sirgau ir žinau, ką tai reiškia.

Kas yra pandemija? Pandemijos metu sutrinka visos visuomenės gyvenimas - serga autobusų vairuotojai, pardavėjai, teisėjai, žurnalistai, medikai. Panaši situacija buvo 2002-aisiais metais, kai ėmė plisti ūmus respiracinis sindromas (SARS)", - lrytas.lt pasakojo A.Laiškonis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: