Mokslininkai išsiaiškino bene didžiausią skruzdėlių šeimą  (4)

Mokslininkai nustatė, jog trys argentinietiškų skruzdžių superkolonijos, įsikūrusios Europoje, Japonijoje ir JAV, iš tikrųjų yra viena. Tai reiškia, kad ji yra didžiausia pasaulyje vabzdžių populiacija, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Entomologai tyrė invazinės Linepithema humile skruzdžių rūšies atstovus, atrinkę juos iš skirtingų superkolonijų – giminingų kolonijų grupių. Mokslininkai pasirinko Europos superkolonijos, apimančios 6 tūkstančių kilometrų ilgio arealą palei Viduržemio jūros pakrantę, 900 kilometrų ilgio superkolonijos Kalifornijoje ir Japonijos salose gyvenančių skruzdžių atstovus. Be to, buvo tiriamos ir mažesnių kolonijų skruzdės.

Tyrimo metu iš skirtingų pasaulio regionų surinktos skruzdės buvo apgyvendintos vienoje patalpoje. Netrukus skruzdės iš mažesnių kolonijų ėmė kovoti su didesniųjų bendruomenių atstovėmis. Tačiau trijų JAV, Europos ir Japonijos superkolonijų skruzdės atsisakydavo grumtis tarpusavyje ir demonstravo „saviškių“ atpažinimo ženklus, pavyzdžiui, trynėsi ūseliais.

Specialistai padarė išvadą, kad, iš visko sprendžiant, šių trijų superkolonijų atstovės yra giminaitės, gebančios vienos kitas atpažinti, o tai reiškia, kad iš tikrųjų visos trys superkolonijos yra viena milžiniška skruzdžių šeima. Genetiniai skirtingų kolonijų atstovų tyrimai dar nebuvo atlikti.

Linepithema humile rūšies skruzdės iš pradžių gyveno Argentinoje. Po pasaulį jos paplito dėl žmonių prekybinės veiklos. Šiuo metu jos yra aptinkamos visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)