Waldseemüller'io žemėlapis: Amerikos "gimimo" sertifikatas  (0)

1507 metais vokiečių kartografo Martin'o Waldseemüller'io braižytas žemėlapis "Universalis Cosmographia" pagarsėjo tada, kai Vašingtone (JAV) įsikūrusios Kongreso bibliotekos specialistai jį patalpino į sandarų korpusą. Žinoma, jis senas, tačiau ar tikrai vertėjo tiek stengtis? Pasirodo, jog jis turi intriguojantį sąryšį su Amerika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Inžinieriai sukūrė specialų korpusą, skirtą apsaugoti žemėlapį, kuriame pirmą kartą istorijoje panaudotas žodis "Amerika". Šis žodis apibūdino žemynus, kurie dabar vadinami Šiaurės ir Pietų Amerika. Orui nelaidus konteineris pagamintas iš dviejų didelių aliuminio plokščių ir šviesos neatspindinčio laminuoto stiklo. Speciali sistema palaiko ištisą parą palaiko tinkamą temperatūrą ir pakeičia vidun patekusį potencialiai žalingą deguonį intertinėmis argono dujomis. Stiklas padengtas specialia danga, kuri nepraleidžia ultravioletinių spindulių.

Žemėlapis buvo dingęs beveik penkis amžius, o dabar jis eksponuojamas muziejuje ir populiariai įvardijamas kaip "Amerikos gimimo sertifikatas". 1507 metais sukurta geografinė priemonė pirmą kartą parodė ne tik Amerika pavadintą kontinentą, bet ir Ramųjį vandenyną ir vakarų pusrutulį. "Tai pirmasis tokio tipo žemėlapis, ir jis vaizduoja pasaulį iš esmės tokios struktūros, kokį mes jį pažįstame dabar", sako Kongreso bibliotekos atstovas  Elmer Eusman. Pusės tūkstančio metų kūrinį tenka saugoti nuo naikinančio aplinkos ir laiko poveikio. "Tai visiškai sandarus korpusas, kuris suprojektuotas taip, kad jo neliečiant išliktų ilgus metus", teigia JAV Nacionalinio standartų ir technologijų instituto inžinierius Richard'as Rhorer'is. Tikimasi, kad korpusas išliks hermetiškas daugiau kaip 10 metų. 

Žemėlapis iš kolekcionierių įsigytas už 10 milijonų dolerių, tačiau bibliotekos atstovai sako, jog jis vertas pinigų. "Jei įvertinsime, kad jis yra 500 metų senumo ir puikiai išsilaikęs, tai yra išties nuostabu", sako Eusman.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)