Vyrų spermą gamins laboratorijos  (27)

Britų mokslininkai pranešė pirmieji pasaulyje laboratorijoje iš kamieninių ląstelių išauginę sveikos ir gyvybingos vyrų spermos. Šis revoliuciniu vadinamas pasiekimas ne tik gali iš esmės pakeisti nevaisingumo gydymą, bet ir suteikti galimybę moterims gamintis spermą iš savo pačių ląstelių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės rytų Anglijos Kamieninių ląstelių instituto mokslininkai „dirbtinę spermą“ sukūrė naudodami embrionines kamienines ląsteles. Pasak jų, padarius kai kuriuos nežymius pakeitimus tokia sėkla teoriškai būtų galima apvaisinti kiaušialąstę ir pradėti kūdikį, rašo britų dienraštis „Daily Telegraph“.

Mokslininkai teigia, kad per artimiausius 10 metų jų išrastas metodas gali būti pradėtas naudoti padedant nevaisingoms šeimoms susilaukti „genetiškai autentiškų“ jų atžalų. Dar daugiau: ši technika leidžia gaminti vyrų spermą net iš moterų kamieninių ląstelių, o tai reiškia, kad moterys galės gimdyti kūdikius visiškai apsieidamos be vyrų pagalbos.

Pasak dienraščio, tai pirmasis atvejis, kai žmogaus sperma buvo sukurta laboratorinėmis sąlygomis. Tačiau šis mokslo pasiekimas vertinamas nevienareikšmiškai – ir dėl embrioninių ląstelių naudojimo, ir dėl galimų atradimo pasekmių.

Apie šį Šiaurės rytų Anglijos Kamieninių ląstelių instituto specialistų pasiekimą pranešė mokslo žurnalas „Stem Cells and Development“.

Šio instituto mokslininkų grupė, vadovaujama kamieninių ląstelių biologo profesoriaus Karimo Nayernia, jau naudojo šį metodą eksperimentuodami su laboratorinėmis pelėmis.

Pasak profesoriaus, „mėgintuvėlyje sukurta“ žmogaus sperma dar „nėra tobula“, tačiau turi visas reikiamas savybes gyvybei pradėti. „Tai tikrai nuostabus, jaudinantis dalykas – sakė mokslininkas, turėdamas mintyje iš kamieninių ląstelių išaugintus spermatozoidus. – Jie turi galvutes, turi uodegėles, ir jie juda! Nors išvaizda ir judėjimas dar nėra toks, kaip įprasta, tačiau juose yra kiaušinėlio aktyvavimui būtinų baltymų.“

Prof. K. Nayernia vadovaujama tyrėjų grupė naudojo savo kolegų Niukaslio universitete (D. Britanija) išplėtotą kamieninių ląstelių su XY chromosomomis auginimo būdą. Panaudojus lazerį buvo atskirtos ir izoliuotos vyriškosios kamieninės ląstelės, kurios buvo toliau auginamos „mėgintuvėlyje“. Pasak dienraščio, tyrėjai stebėjo, kaip jos dalijasi, augina galvutes bei uodegėles ir pradeda judėti. Ilgainiui jos virto visiškai brandžiomis ir veiksniomis vyriškomis lytinėmis ląstelėmis.

Mokslininkų grupės vadovo teigimu, šis tyrimas tėra tik pradiniame etape ir prireiks daugiau laiko siekiant išsiaiškinti, ar taip išauginta sperma yra saugi ir tinkama naudoti nevaisingumui gydyti. Tačiau tokio metodo taikymą apvaisinimui draudžia įstatymai, pažymėjo jis.

Atliekant eksperimentus su pelėmis jų patelės atsivedė „dirbtine sperma“ pradėtų jauniklių, tačiau visi jie netrukus po gimimo mirė. Tačiau profesorius sakė tikįs, kad per artimiausią dešimtmetį šis metodas gali būti pradėtas taikyti žmonių nevaisingumui gydyti, pavyzdžiui, tais atvejais, kai berniukai ir vaikinai po chemoterapijos tampa nevaisingi.

„Netrukus mes galėsime izoliuoti iš žmogaus odos ląstelių išgautas kamienines ląsteles, iš kurių bus galima išsiauginti spermos, - pareiškė mokslininkas. – Tai leis tirti kiekvieno nevaisingo asmens kamienines ląsteles ir nustatyti nevaisingumo priežastį. Mes tikimės, kad ilgainiui tai leis sukurti spermą nevaisingiems vyrams“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (27)